Zaczynasz się odchudzać? Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, aby odnieść sukces

W pierwszych tygodniach odchudzania często stawiamy sobie nierealne cele. To początek tej nowej ścieżki jest krytyczny i pojawia się wiele przeszkód, które mogą przywrócić nam stare nawyki. Kluczem jest rozpoznanie, dlaczego nasze wysiłki kończą się niepowodzeniem i odkrycie, co jest dla nas skuteczne i odwrotnie

1. Jedz to, co lubisz

Jednym z głównych powodów niepowodzenia wielu diet jest ich słaba trwałość. Zmuszamy się do jedzenia potraw i kombinacji, których wcześniej nie wybieraliśmy. Jeśli nie lubisz sałatek, niekoniecznie masz je na co dzień na talerzu. Im częściej w pierwszych tygodniach narażasz się na kontakt ze swoimi „wrogami”, tym większe ryzyko, że skusisz się na wysokokaloryczny przysmak i wrócisz z krótszej podróży.

2. Podchodź do ważenia rozsądnie

Od pierwszych dni spodziewamy się, że skala zacznie pokazywać niższą liczbę. Nieprzyjemna niespodzianka pojawia się, gdy po kilku dniach znów podnosi się w górę. Co się stało? Gdzie jest błąd? Szczególnie kobiety cierpią na wahania masy ciała w ciągu miesiąca, związane z zatrzymywaniem wody i cyklem menstruacyjnym. Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to ważyć się raz w tygodniu o tej samej porze i w ubraniu. Rejestrowanie danych dotyczących obwodu talii, bioder i ud zapewni lepszy przegląd postępów.


Może zainteresuje Cię:


3. Daj mózgowi czas na adaptację

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że odchudzając się trzeba przede wszystkim przekonać mózg. Twój mózg jest prawdopodobnie przyzwyczajony do określonej ilości cukru, soli i innych aromatów. Przejście na czyste i naturalne smaki może zwiększyć Twoje niezadowolenie, a nawet nerwowość. Bardziej naturalne będzie dla Ciebie, jeśli wybierzesz stopniowe przejście zamiast radykalnej zmiany. Czy pijesz 4 szklanki słodzonej wody dziennie do posiłków? Spróbuj w pierwszym tygodniu zastąpić dwie szklanki czystą wodą. Przez następny tydzień całkowicie pomiń słodzoną wodę.

4. Uważaj na zamienniki

Eliminujemy cukier, tłuszcz, pozbywamy się dodatków węglowodanowych i zdecydowanej większości potraw mącznych. Należy jednak uważać, aby na ich miejsce nie zajęli się „oszuści” w postaci zamienników, które mogą wyrządzić ogromne szkody w organizmie człowieka, np. w postaci stanów zapalnych. Mówimy przede wszystkim o sztucznych słodzikach czy żywności sprzedawanej w postaci proszku.

5. Weekendowe wykroczenia

Udało Ci się przez cały tydzień zrobić przegląd, więc w weekend czas nagrodzić się i zafundować sobie przyjemność! To najczęstszy błąd, który może zrujnować wszystkie Twoje dotychczasowe wysiłki. Znowu powrócą apetyty na wysokokaloryczne, smażone i słodkie potrawy, stracisz kontrolę nad wielkością porcji (nawet żołądek może się powiększyć). Co gorsza, kolejne 5 dni w tygodniu znów będziesz postrzegał jako karę. Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać perfekcji. Staraj się przestrzegać zasady 80:20. W 80% diety przestrzegaj 20%, pozwól sobie na ulubiony deser lub napój.


Może zainteresuje Cię:


6. Kalorie w trybie picia

Co trzymasz pod ręką, oglądając film, ćwicząc lub prowadząc samochód? Podczas utraty wagi rygorystyczne picie może uratować życie, zwłaszcza jeśli przyjąłeś pogląd, że głód to tylko ukryte pragnienie. Ale zapomnij o cukrze i śmietance w swojej kawie. Nie słodź soków owocowych ani koktajli dodatkowym cukrem. Zachowaj ostrożność podczas spożywania alkoholu, a nawet napojów gazowanych. Powstające w nich pęcherzyki mogą powodować wzdęcia, wzdęcia czy podrażnienie ścian żołądka.

7. Rozpoznaj głód

Najtrudniejszym wyzwaniem przy zmianie diety jest ponowne odkrycie własnego poczucia głodu. Żyjemy w czasach dostatku, kiedy wystarczy otworzyć lodówkę i przy minimalnym wysiłku możemy przygotować jedzenie według własnych upodobań. Jeśli chcesz schudnąć, musisz nauczyć się rozróżniać dwa uczucia. Czy naprawdę jestem głodny, czy po prostu mam na coś ochotę? Drugie uczucie ma wiele wspólnego z nastrojem wewnętrznym.

Jeśli czujemy się dobrze i otacza nas towarzystwo, jemy więcej. W ten sam sposób sięgamy po jedzenie nawet wtedy, gdy jesteśmy zestresowani lub znudzeni. Jeśli chcesz wiedzieć, jak się masz, zadaj sobie pytanie: Kiedy ostatni raz przestałem jeść jedzenie z talerza, bo czułem się pełny? Jeśli nie zdarzyło się to dawno temu, musisz popracować nad percepcją własnego głodu. W przeciwnym razie Twoja dieta może zawieść z powodu wahań nastroju.


Energii jest także na Facebooku: bądź na bieżąco i nie przegap żadnego ciekawego artykułu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *