To nie jest jak papryka: wiemy, który rodzaj tego warzywa zawiera najwięcej składników odżywczych i jak się nim cieszyć

Dlaczego warto włączyć paprykę do swojej diety? Przede wszystkim są niskokaloryczne i bogate w wiele składników odżywczych. Wszystkie odmiany są doskonałym źródłem witamin A i C, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Dodatkowo ostre papryczki ożywią każde mdłe danie, dlatego nie powinno ich zabraknąć w żadnej kuchni.

Czerwony, żółty, pomarańczowy czy zielony?

Znamy paprykę w różnych rozmiarach i kolorach. Niektóre są pikantne, inne słodkie. Można je jeść świeże, mrożone, suszone lub konserwowane. Jednak najwięcej składników odżywczych zawiera czerwona papryka, ponieważ rośnie najdłużej. Paprykę zieloną zbiera się wcześnie, zanim zmieni kolor na żółty, pomarańczowy, a następnie czerwony. W porównaniu do zielonej papryki, czerwona papryka zawiera prawie 11 razy więcej beta-karotenu i 1,5 razy więcej witaminy C.

Jak możesz z nich skorzystać?

Papryka jest bardzo wszechstronna. Surowe można dodawać do wszystkiego, od dipów i sałatek po makarony.

Pieczenie papryki jest również łatwe. Wystarczy, że wytniesz małą szczelinę w pobliżu łodyg. Następnie grilluj lub piecz, aż staną się czarne. Pozwól im parzyć w plastikowej torbie przez około 15 minut, zeskrob skórkę i usuń łodygę, rdzeń i nasiona.

Pracując z ostrą papryką pamiętaj, że może poparzyć skórę i oczy. Podczas pracy z nimi należy nosić gumowe rękawiczki, trzymać ręce z dala od twarzy i myć ręce zaraz po zakończeniu. Miej też w pobliżu szklankę mleka pełnego lub o niskiej zawartości tłuszczu. Kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie. Potrzebujesz trochę tłuszczu, żeby go zneutralizować.

Papryka i utrata masy ciała

Jeśli słyszałeś twierdzenie, że papryka odchudza, może być w tym trochę prawdy, ale należy to traktować z przymrużeniem oka.

  • Kapsaicyna: Wykazano, że kapsaicyna, występująca w ostrej papryce (w tym chili i cayenne), zwiększa metabolizm, a także przynajmniej nieznacznie hamuje apetyt. Z biegiem czasu efekt ten może dać ci przewagę, jeśli chodzi o utratę wagi.
  • Dihydrokapsjat: DCT występuje w odmianie łagodnych słodkich papryczek chili, czasami nazywanych papryczkami CH-19. Naukowcy odkryli, że DCT w postaci kapsułek działa podobnie do kapsaicyny. W małym badaniu osoby, które przyjmowały go przez miesiąc na diecie wysokobiałkowej i bardzo niskokalorycznej, spalały około 100 dodatkowych kalorii dziennie. Nie stracili jednak więcej na wadze niż osoby przyjmujące pigułkę placebo, prawdopodobnie dlatego, że ich dieta była już bardzo uboga w kalorie. Aby zweryfikować wyniki, potrzebne są większe i dłuższe badania.
  • Piperyna: Piperyna zawarta w suszonym czarnym pieprzu może zapobiegać tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych. Naukowcy przetestowali go jednak tylko na komórkach myszy, więc nie ma dowodu, że będzie działać u ludzi. Jeśli lubisz czarny pieprz, możesz doprawiać nim swoje jedzenie. Jest bezkaloryczny i nie podnosi ciśnienia krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *