Wielu z nas stara się pozbyć zbędnych kilogramów. Pomóc nam w tym mogą także herbaty, które przyspieszają metabolizm, a co za tym idzie spalanie tłuszczów. Herbata jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie. Oprócz tego, że ma świetny smak i jeśli wypijemy go bez mleka, cukru i miodu, to nie ma kalorii, ma też pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Zmniejsza ryzyko zawału serca, wspiera układ odpornościowy i pozytywnie wpływa na nasze trawienie. Ponadto niektóre typy powodują, że funty spadają szybciej, gdy są regularnie pijane. Które są najlepsze na odchudzanie?
1. Zielona herbata
Kilka badań potwierdziło, że zielona herbata wspiera funkcję metabolizmu. W jednym badaniu z 2008 roku 60 osób przestrzegało tych samych wytycznych dietetycznych, które zalecili im lekarze. Niektórzy z nich pili także zieloną herbatę przez 12 tygodni, inni jedynie placebo. Osoby pijące zieloną herbatę schudły o 3,3 kilograma więcej niż grupa placebo. Zielona herbata zawiera katechiny, które są silnymi naturalnymi przeciwutleniaczami. Między innymi przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy brzucha i talii. Dodatkowo zielona herbata zwiększa poziom hormonów wspomagających spalanie tłuszczu i częściowo hamuje apetyt.
Jak to przygotować: Do kubka (250 ml) wsyp dwie łyżeczki herbaty. Pozwól wodzie się zagotować, a następnie ostudź do 60-80°C (ok. 2-3 minuty). Herbatę zaparzaj przez około 2 minuty i pij 3–4 razy dziennie.
2. Herbata Matcha
Herbata Matcha to herbata w proszku, otrzymywana z tej samej rośliny co herbata zielona. Jest jednak znacznie silniejszy i skuteczniejszy w odchudzaniu. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wypłukujących toksyny z organizmu, wzmacnia układ odpornościowy i przyspiesza metabolizm.
Jak to przygotować: Do 70 ml wody o maksymalnej temperaturze wsyp dwa gramy proszku matcha
70°C.
3. PuErh
Czarna herbata została nazwana na cześć miasta Pu-erh w chińskiej prowincji Yunnan. Ma ziemisty aromat i nadaje się do picia po posiłku. Herbata usprawnia proces odchudzania hamując syntezę kwasów tłuszczowych i tym samym zapobiegając gromadzeniu się tłuszczu w tkance tłuszczowej. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn oraz przyspiesza rozkład alkoholu we krwi.
Jak to przygotować: Na jedną filiżankę 2,5 dcl używamy 1 łyżeczkę pu-erh. Zalać wodą o temperaturze 80-90 stopni i pozostawić napar do zaparzenia na 3-5 minut.
Może zainteresuje Cię:
4. Mięta
Pomaga przy stresie, zwalcza bezsenność, a także jest doskonałym pomocnikiem w odchudzaniu. Szczególnie dzięki temu, że odstrasza ochotę na słodkie i niezdrowe jedzenie, co zapewne wynika z jego zapachu i smaku. Badanie opublikowane w czasopiśmie Neurologic and Orthopedic Medicine wykazało, że wystarczy sam zapach. Osoby, które wdychały olejek miętowy co dwie godziny, odczuwały więcej energii nawet przy zmniejszonym spożyciu energii.
Jak to przygotować: Liście mięty (świeżej lub suszonej) zalać wrzącą wodą, przykryć i zaparzać przez 15 minut. Herbatę możemy pić ciepłą lub zimną, po schłodzeniu działa orzeźwiająco.
5. Czarna herbata
Choć ma inny skład niż herbata zielona czy biała, równie doskonałe działanie wykazuje podczas diety redukcyjnej. Jest bogaty w przeciwutleniacze, znane jako flawonoidy i polifenole. Pomagają one w wytwarzaniu w organizmie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które przyspieszają metabolizm. Ponadto zmniejsza również ryzyko zawałów serca, wyrównuje poziom cukru we krwi, zapobiega skurczom żołądka i pomaga zwiększyć koncentrację.
Jak to przygotować: Podlewaj herbatę wodą tuż poniżej punktu wrzenia, czyli podgrzaną do temperatury 90-95°C. Zaparzamy przez 3-5 minut.
6. Herbata Oolong
Oolong to klasyczna chińska herbata o mocnym aromacie i niezwykłym smaku. Posiada dużą zawartość kwasu gamma-aminomasłowego, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Między innymi zmniejsza stres i niepokój, rozwiązuje bezsenność, pomaga przy bólach głowy. Jednocześnie obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi. Herbata zawiera także katechiny, które wspomagają zdolność organizmu do rozkładania tłuszczu, oraz polifenole, które utrzymują metabolizm nawet wtedy, gdy schudliśmy. Dzięki temu będzie mógł utrzymać prawidłową wagę.
Jak to przygotować: Na 6–8 gramów herbaty zalać 0,3 l wody o temperaturze 85°C. Pozwól mu parzyć przez około 2 minuty.
7. Herbata imbirowa
Imbir wzmacnia odporność, pomaga przy grypie i przeziębieniu, łagodzi nudności, wspomaga krążenie krwi. Niektóre badania pokazują, że przedłuża uczucie sytości, a także pomaga regulować poziom cukru we krwi. Jest to istotne w utrzymaniu optymalnej masy ciała.
Jak to przygotować: Obierz kawałek (ok. 0,5 cm) imbiru i zetrzyj go do szklanki. Dodać sok z cytryny, łyżeczkę miodu i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pij ciepłe 2 razy dziennie.
Może zainteresuje Cię:
8. Rooibos
Rooibos wytwarzany jest z południowoafrykańskiej rośliny Aspalathus linearis. Jest bogaty w przeciwutleniacze aspalatynę i notofaginę, które chronią przed szkodliwymi rodnikami. Pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia trawienie oraz łagodzi stany lękowe i depresję. Choć ma słodki smak, nie zawiera prawie żadnych kalorii. Świetnie tłumi apetyt.
Jak to przygotować: Jedną czubatą łyżeczkę rooibos zalać wrzątkiem i pozostawić w zakrytej filiżance na 3 do 5 minut. Jeśli zależy nam na mocniejszym smaku, możemy zaparzać ją dłużej, herbata nie stanie się gorzka i nie straci nic na swoich właściwościach. Możemy pić na ciepło lub na zimno.
9. Herbata z kurkumy
Ostatnio dużą popularnością cieszy się kurkuma, zwana szafranem indyjskim. Na Dalekim Wschodzie od czasów starożytnych przypisywano mu magiczne właściwości, w naszym kraju odkryto go dopiero w ostatnich dziesięcioleciach, głównie jako przyprawę do potraw. Głównym składnikiem kurkumy jest żółty barwnik kurkumina, który zawiera substancje korzystne dla zdrowia. Obniża poziom cholesterolu, oczyszcza krew, wzmacnia serce, działa jak probiotyk. Pozytywnie wpływa na psychikę i działa przeciwdepresyjnie, wspomaga produkcję żółci, a także działa przeciwcukrzycowo i otyłości. Pijąc herbatę z kurkumą, łatwiej i szybciej schudniesz, a także docenisz dobroczynny wpływ na skórę.
Jak to przygotować: Zmieszaj pół łyżeczki kurkumy i taką samą ilość imbiru i cynamonu z łyżeczką miodu i łyżeczką oleju kokosowego, aby powstała pasta. Zalać gorącą wodą i wymieszać. Zalecana dawka to dwie filiżanki dziennie.
10. Biała herbata
Biała herbata pochodzi z tej samej rośliny, co herbata czarna i zielona, ale liście zbiera się, gdy są jeszcze młode, zanim się rozwiną. Co więcej, nie są one w żaden sposób poddawane obróbce, są jedynie suszone. Od innych herbat różni się smakiem od łagodnego do słodkiego. Znana jest przede wszystkim ze swojego silnego działania antyoksydacyjnego, ale ponieważ pobudza lipolizę, czyli spalanie istniejącej tkanki tłuszczowej, może być także świetnym pomocnikiem w diecie redukcyjnej.
Jak to przygotować: Zalać herbatę wodą podgrzaną do 70°C. Pozwól parzyć maksymalnie 3 minuty, w przeciwnym razie zrobi się gorzka.
Nasza wskazówka: Aby mieć pewność, że herbata jest naprawdę wysokiej jakości, kupuj ją w herbaciarni lub innym specjalistycznym sklepie. Preferuj herbaty sypkie zamiast porcjowanych i zawsze używaj do ich nalewania świeżej, zimnej wody, którą podgrzejesz.
Odkryj jeszcze więcej ciekawych artykułów, przepisów i filmów!