„Przyspiesza starzenie się”: lekarz mówił o niebezpieczeństwach związanych z czerwonym mięsem

Jeśli chcesz być zdrowy, to przede wszystkim musisz poważnie potraktować swoją dietę.

Menu musi być prawidłowe i zrównoważone.

Należy wziąć pod uwagę, że istnieją produkty spożywcze, które należy ograniczyć w diecie i spożywać jedynie w ograniczonych ilościach.

Na przykład czerwone mięso. Produkt przyspiesza starzenie.

Mięso
Zdjęcie: © Belnovosti

Ostrzegła o tym gastroenterolog Ekaterina Sitnikova. Jej słowa wyrażają „”.

Jak zauważył lekarz, to nie wszystkie wady stosowania takiego produktu. Powiedziała również, że czerwone mięso może prowadzić do problemów z sercem i naczyniami krwionośnymi. Produkt zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Lekarz zalecił zastąpienie tego składnika diety zdrowszą żywnością: orzechami, rybami, drobiem, roślinami strączkowymi.

Sitnikova zaleciła także rezygnację ze słodkich napojów gazowanych, które zawierają duże ilości cukru.

Nadmiar tego ostatniego prowadzi do otyłości i cukrzycy. Przypomniała, że ​​cukier nie powinien stanowić więcej niż dziesięć procent całkowitego spożycia kalorii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *