Niemieccy lekarze odwołują się do popularnych mitów na temat prawidłowego odżywiania

Zbilansowana i zdrowa dieta to podstawa dobrego zdrowia.

Coraz więcej osób stara się pozbyć złych nawyków żywieniowych i przestrzegać podstaw prawidłowego odżywiania. Jednocześnie lekarze zauważają, że pojawiły się już mity o „jedzeniu”, które szkodzą organizmowi.

Bardziej szczegółowo wypowiadali się na ich temat niemieccy lekarze – pisze.

Żywność o niskiej zawartości tłuszczu

Nie należy rezygnować z tłuszczów w swojej diecie. To może tylko zaszkodzić.

Sałatka, danie
Zdjęcie: Pixabay

Należy pamiętać, że takie elementy są ważne dla organizmu.

Faktem jest, że wspierają układ odpornościowy, chronią komórki i zapewniają izolację termiczną.

Sól

Nie można z nim przesadzać, ale nie należy całkowicie eliminować go ze swojej diety. Można to zrobić tylko pod pewnymi wskaźnikami i tylko po konsultacji z lekarzem.

Niemniej jednak sód i chlor zawarte w soli są ważne dla procesów metabolicznych.

Dopuszczalna ilość takiego produktu dziennie wynosi do 5 g.

Miód i słodziki

Miód jest uważany za dobrą alternatywę dla cukru, ale tylko wtedy, gdy jest dodawany w ograniczonych ilościach. Produkt skorzysta również, jeśli usuniesz ze swojej diety inne słodycze.

W przypadku słodzików nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o skuteczność i bezpieczeństwo.

Woda

O tym, że każdego dnia należy pić około 2-2,5 litra czystej wody wie każdy.

Jednak nadal musisz pamiętać, że musisz skupić się na potrzebach własnego ciała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *