Istnieje wiele czynników biologicznych i środowiskowych, które przyczyniają się do nadwagi lub otyłości. Jednym z czynników może być spożycie alkoholu, chociaż istnieją również badania, które nie wykazały wyraźnego związku między przyrostem masy ciała a spożyciem alkoholu.
Na przykład jedno z badań wykazało, że picie większej ilości piwa przyczyniło się do zwiększenia proporcji talii do bioder, natomiast stwierdzono, że po miesiącu picia umiarkowanych ilości piwa u zdrowych dorosłych nie zaobserwowano znaczącego przyrostu masy ciała.
Białe wino wzmacniające kości
Jedną z przyczyn niespójności w literaturze może być fakt, że większość wcześniejszych badań tradycyjnie traktowała alkohol jako całość, a nie oddzielnie mierząc wpływ piwa, czerwonego i białego wina, szampana i mocnych alkoholi. Jednak nawet rozbicie badań w ten sposób daje mieszane przesłania.
Picie piwa i napojów spirytusowych może wiązać się ze zwiększonym poziomem tłuszczu podskórnego – szkodliwego rodzaju tłuszczu, który wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, zespołu metabolicznego i innych powikłań zdrowotnych. Picie wina nie wykazuje żadnego związku z poziomem tego szkodliwego tłuszczu, a nawet może przed nim chronić, w zależności od rodzaju spożywanego wina.
W rzeczywistości wykazano, że picie czerwonego wina wiąże się z niższym poziomem tłuszczu podskórnego. Oto niektóre z kluczowych wniosków z badania opublikowanego niedawno w czasopiśmie Nauka i praktyka o otyłości . Chociaż spożycie białego wina nie miało wpływu na poziom tłuszczu, badanie wykazało, że picie białego wina z umiarem może zapewniać starszym osobom wyjątkowe korzyści zdrowotne – gęstsze kości.