Istnieją produkty spożywcze, dzięki którym łatwiej radzisz sobie z przeziębieniem.
Mówimy o produktach wysokokalorycznych, na przykład pasztecie.
Zawiera białka i tłuszcze, które dobrze się wchłaniają i pomagają utrzymać ciepło, powiedziała dietetyczka Mariyat Mukhina w wywiadzie dla przedstawicieli publikacji „”.
Powiedziała również, że w zimnych porach roku warto jeść tłuste mięsa i ryby. Chodzi o to, że zawierają tłuszcz i białko, które poprawiają termoregulację. Korzystne będą także gorące buliony.
Specjalista zalecił włączenie do diety smalcu. Wystarczy 30 g dziennie, aby poprawić odporność i zyskać energię.
Ale na tym lista przydatnych produktów się nie kończy.
Jak stwierdziła dietetyczka w wywiadzie, wszystkie rodzaje płatków zbożowych przygotowywane na mleku z dodatkiem suszonych owoców i orzechów są energochłonne.
Zimą nie zapomnij o kiszonej kapuście i innych produktach fermentowanych, które również biorą udział w termoregulacji.