Rano, kiedy trzeba szybko się przygotować i zabrać do pracy, pożywne i zdrowe śniadanie jest ważne, aby zyskać zastrzyk energii.
Wiele osób gotuje jajka rano. Proces jest prosty, a produkt można śmiało nazwać zdrowym i satysfakcjonującym.
Ponadto dobrze komponuje się z różnymi dodatkami: kiełbaskami, warzywami czy kanapkami.
Czym jednak zastąpić jajka, jeśli chcemy urozmaicić swoją dietę i uczynić ją nie mniej satysfakcjonującą i zdrową?
Na to pytanie odpowiedzieli niemieccy naukowcy, którzy przeprowadzili badanie z udziałem ochotników.
Uczestnicy zostali podzieleni na kilka grup. Jednym z nich było zastąpienie mięsa całymi ziarnami lub płatkami zbożowymi, jaj orzechami, a zamiast masła dodawanie do potraw oliwy z oliwek. Pozostali uczestnicy przestrzegali swojej zwykłej diety.
W efekcie okazało się, że taki sposób odżywiania pozwolił zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i naczyń oraz cukrzycę.
Lekarze zauważyli, że nie namawiają ludzi do całkowitego wyeliminowania jajek ze swojego menu. Należy pamiętać, że dieta powinna być zbilansowana i zróżnicowana.
Odpowiednie ustalenia niemieckich ekspertów zostały opublikowane w Europejskim Towarzystwie Badań nad Cukrzycą ().