Osoba chcąca pozbyć się zbędnych kilogramów powinna zwrócić uwagę na diety bogate w żywność pochodzenia roślinnego.
Przeprowadzono eksperyment z udziałem ponad 200 ochotników z nadwagą.
Część z nich stosowała dietę niskotłuszczową, bogatą w zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce.
Natomiast druga grupa w ogóle nie zmieniła swojej diety.
Po 16 tygodniach badacze byli w stanie stwierdzić, że średnio waga uczestników pierwszej grupy spadła o 5,9 kg ze względu na zmniejszenie tkanki tłuszczowej trzewnej i podskórnej, a nie masy mięśniowej.
Jak wykazała analiza, konieczne jest nie tylko włączenie do diety odpowiednich ilości warzyw, owoców, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych.
Ponadto należy zminimalizować produkty pochodzenia zwierzęcego, słodycze, kawę i herbatę, rafinowane oleje i zboża.
Odpowiednia publikacja została opublikowana przez European Journal of Clinical Nutrition.