Jeśli masz ochotę na deser, ale nie chcesz przesadzić z cukrem lub nie masz czasu na skomplikowane przygotowanie, możesz zainspirować się poniższymi pomysłami, których wykonanie zajmuje tylko kilka minut.
Jagody i śmietana
Klasyczne połączenie, które nigdy się nie starzeje. Jagody są słodkie, soczyste i niskokaloryczne. Zawierają także mnóstwo składników odżywczych zdrowych dla serca, takich jak przeciwutleniacze i błonnik. Dodaj odrobinę bitej śmietany lub niskotłuszczowej kwaśnej śmietany do jednej filiżanki jagód, aby dodać do tego deseru 20–50 kalorii, ale z niewielką ilością cukru lub bez cukru.
Mrożone batoniki owocowe
Niektóre marki lodów na patyku oferują opcje niskokaloryczne i o niższej zawartości cukru. Jeśli masz czas, możesz zrobić własny lody na patyku, aby uniknąć lub przynajmniej ograniczyć dodatek cukru. Poszukaj przepisów, które wykorzystują .
Gorzka czekolada
Sprawdzony klasyk, obok którego nie można przejść obojętnie. Jeśli masz ochotę na słodycze, kilka kawałków ciemnej czekolady w ciągu tygodnia nie będzie tak szkodliwe dla Twojej diety, jak mogłoby się wydawać. Ten rodzaj czekolady ma mniej cukru i więcej kakao niż czekolada mleczna. Oznacza to mniej kalorii, ale więcej składników odżywczych, takich jak flawonoidy. Aby uzyskać największe korzyści, szukaj zawartości kakao wynoszącej 70% lub więcej, ale pamiętaj, że zawartość kofeiny wzrasta wraz z kakao.
Parfait jogurtowy
Prawie jak lody lodowe, z mniejszą ilością dodatku cukru i większą ilością błonnika i składników odżywczych. Weź zwykły jogurt naturalny, który ma mniej cukru niż wersje smakowe, i posyp go świeżymi owocami i kilkoma orzechami. Trochę granoli też będzie w porządku.
Owoce i ser
Słodki smak świeżych lub suszonych owoców doskonale komponuje się z kremową kremowością sera. Spróbuj spleśniałego brie, koziego sera lub cheddaru z daktylami, figami lub jabłkami.
Mrożone banany w czekoladzie
Ten deser jest naprawdę łatwy do wykonania i nie jest tak szkodliwy dla Twojej diety. Zamrozić kilka plasterków banana i rozpuścić gorzką czekoladę. Banany oblewamy czekoladą i jeśli lubimy posypujemy orzechami. Następnie włóż je z powrotem do zamrażarki, aż będziesz gotowy do spożycia.
Gotowane gruszki
Ugotować coś to delikatnie udusić to w jakiejś cieczy. Gruszki można gotować w wodzie cytrynowej, soku jabłkowym, czerwonym winie i wielu innych płynach. To prosty, ale zdrowy deser – jedna gotowana gruszka może mieć około 100 kalorii. Do każdej obranej i ugotowanej gruszki dodajemy odrobinę płynu dusicielskiego.