Lekarz wymienił produkty, które należy jeść zimą

Zimą należy pomóc organizmowi przystosować się do krótkiego światła dziennego i niskich temperatur.

Jednak stan można poprawić poprzez odpowiednie odżywianie.

Dietetyk Alexandra Razarenova podpowiedziała nam, co powinno znaleźć się w diecie, aby uzyskać maksymalne korzyści i uniknąć przeziębień.

Szczegółami podzieliła się z „”.

Warzywa
Zdjęcie: © Belnovosti

Jak zauważył specjalista, warto jeść jagnięcinę, gdyż jest ona doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Mięso lepiej piec lub dusić.

Nie zaszkodzi włączyć do menu niewielką ilość smalcu. Zawiera przydatne elementy, które chronią drogi oddechowe przed infekcjami. Nie należy spożywać więcej niż 20 gramów tego produktu dziennie.

Specjalista zalecił także zwrócenie uwagi na ghee, które jest bogate w witaminy A i E.

W miesiącach zimowych warto dodać do diety buliony kostne, które są wysokostrawne i bogate w kolagen i minerały.

Dietetyk przypomniała mi, że nie powinnam zapominać o owocach i warzywach.

Szczególnie zimą sprawdzą się owoce bogate w witaminę C, np. mandarynki, cytryny czy papryka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *