Które zboża są najbardziej szkodliwe: odpowiedź dali dietetycy

Regularne spożywanie niektórych rodzajów zbóż może niekorzystnie wpływać na zdrowie i prowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała.

Niektórzy dietetycy uważają, że semolina, która jest mieloną pszenicą i składa się w 70% ze skrobi, może powodować zły stan zdrowia.

Faktem jest, że taka owsianka spożywana codziennie w dużych ilościach powoduje, że organizm wytwarza insulinę.

A to może powodować rozwój cukrzycy.

owsianka
Zdjęcie: © Belnovosti

Jakie inne zboża przyczyniają się do przyrostu dodatkowych kilogramów?

Mowa o płatkach owsianych błyskawicznych – nie zawierają one składników odżywczych, w tym błonnika.

Jeśli spożywasz takie płatki owsiane w dużych ilościach, możesz nie tylko przybrać na wadze, ale także zachorować na cukrzycę i problemy z układem sercowo-naczyniowym.

Możemy stwierdzić, że należy zwrócić uwagę na skład produktu spożywczego, który zamierzamy kupić.

Nie zaleca się spożywania pokarmów zawierających duże ilości węglowodanów i tłuszczów trans.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *