Kto nie powinien jeść twardych serów i dlaczego: dietetyk ostrzega przed ryzykiem

Sery twarde to produkt, który kupuje wiele osób.

Jest to jednak doskonały dodatek do różnych dań: makaronów, omletów, klasycznych przystawek. Nie każdy jednak wie, że ser może powodować problemy z ciśnieniem czy bóle głowy.

Dietetyk Elena Solomatina szerzej opowiedziała o tym, kto i dlaczego nie powinien spożywać takiego produktu w rozmowie z przedstawicielami publikacji „”.

Wyjaśniła, że ​​w składzie znajduje się nie tylko białko czy wapń, ale także tyramina, która powoduje problemy zdrowotne.

Ser
Zdjęcie: © Belnovosti

Jeśli dana osoba jest wrażliwa na ten składnik, istnieje ryzyko wystąpienia bólów głowy lub nudności.

Lekarz zalecił unikanie tego produktu osobom cierpiącym na nadciśnienie lub zatrzymanie płynów w organizmie.

Sól w serze tylko pogorszy stan.

Solomatina zalecała wybieranie miękkich serów marynowanych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *