Jajka kurze są podstawą wielu dań, które często przygotowywane są na śniadanie.
Taki posiłek jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy i bardzo sycący.
Ale, jak się okazuje, nie każdy może jeść jajka rano.
Regularne jedzenie jaj kurzych na śniadanie może prowadzić do negatywnych konsekwencji.
Przede wszystkim pacjenci z nadciśnieniem powinni unikać tego produktu rano.
Chirurg Aleksander Umnow mówił o tym bardziej szczegółowo, pisze.
Zaznaczył, że takie śniadanie byłoby szkodliwe dla pacjentów z chorobą miażdżycową.
Wynika to z faktu, że cholesterol zawarty w jajach zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca i naczyń.
Umnov podkreślał w wywiadzie, że niewłaściwe przygotowanie jajek jest również niezwykle niebezpieczne.
Na przykład, jeśli produkt jest źle przygotowany, istnieje możliwość zakażenia salmonellozą.
Ponadto należy wziąć pod uwagę, że ryzyko zachorowania na raka wzrasta, gdy do smażenia używany jest olej niskiej jakości, a danie podawane jest z tłustymi i słonymi dodatkami.
Wcześniej lekarze stosowali najbardziej szkodliwy sposób gotowania jajek.