Jak wiadomo, czosnek jest jednym z najzdrowszych pokarmów. Mało jednak wiadomo, że wiele osób spożywa ją bez żadnych korzyści zdrowotnych.
Co więcej, w niektórych przypadkach warzywo może nawet zaszkodzić, na przykład powodując zgagę lub gazy, nie mówiąc już o specyficznym zapachu.
Dietetycy zalecają całkowitą abstynencję od czosnku osobom cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka i inne problemy zdrowotne.
Osobom, które nie mają przeciwwskazań do stosowania czosnku, eksperci zalecają usunięcie kiełków przed użyciem, aby zmniejszyć ryzyko podrażnienia żołądka.
Warzywa należy pokroić na małe plasterki, a następnie pozostawić do „osiedlenia się” na pięć minut.
Ale nie zwlekaj, bo może stracić smak.
W żadnym wypadku nie należy jeść czosnku na pusty żołądek, ale nie zaleca się również spożywania go „w czystej postaci” – lepiej jest łączyć go z chlebem, smalcem, ziemniakami, barszczem i innymi potrawami.
Eksperci nie zalecają łączenia czosnku ze świeżymi pomidorami, w przeciwnym razie istnieje ryzyko zgagi i wzdęć.
I nie trzeba go pić z mlekiem, bo może powodować rozstrój żołądka.
Nie należy jeść czosnku z owocami – ryzyko fermentacji w żołądku.
A przed pójściem spać powstrzymaj się od spożycia tego warzywa, które może dodać Ci takiego wigoru, że nie zaśniesz.
Nawiasem mówiąc, dietetycy zalecają spożywanie pół goździka dziennie (maksymalnie jeden), jeśli więcej, prawdopodobne są złe konsekwencje.
Wcześniej lekarz zalecił wykluczenie z diety dwóch produktów spożywczych.