Wiele osób od dzieciństwa przyzwyczajonych jest do zasady, że zupa to danie, które powinno być stale obecne w diecie.
Ale czy konieczne jest przestrzeganie tej zasady jako osoba dorosła?
Odpowiedzi na to pytanie udzieliła terapeutka Daria Utyumova.
Zaznaczyła, że zupy należy jeść regularnie.
Lekarz podkreślił, że osoba, która nie cierpi na ostre ani przewlekłe choroby przewodu pokarmowego, powinna jeść zupę dwa do trzech razy w tygodniu – czytamy w publikacji.
Utyumova opowiedziała o zaletach potrawy, dodając, że gotowane warzywa zachowują swoje korzystne właściwości, a także podkreśliła, że zupy są dobrze strawne i zawierają mniej kalorii w porównaniu do dań zawierających potrawy smażone, duszone czy pieczone.
Ponadto specjalistka podkreśliła, że zupy należy przygotowywać na bazie warzyw lub chudego mięsa.
Jeśli chcesz zadowolić siebie i swój dom bulionem mięsnym, lepiej spuścić pierwszą wodę.