Pachnące mandarynki najczęściej kojarzą się z zimowymi wakacjami.
Owoce te doskonale zdobią stoły, a także nasycają organizm przydatnymi witaminami i mikroelementami.
Należy jednak pamiętać, że nie każdy może jeść takie owoce.
Nie chodzi tylko o alergików.
Jak wyjaśniła genetyk Alina Levina, takich owoców nie należy spożywać w przypadku problemów z wrzodami żołądka i zapaleniem żołądka, które przebiegają z dużą kwasowością żołądka. W przypadku zapalenia wątroby, zapalenia pęcherzyka żółciowego i zapalenia nerek lepiej również unikać takich owoców cytrusowych.
Ponadto specjalista przypomniał, jakich objawów należy się obawiać w przypadku reakcji alergicznej. Zauważyła, że osoby z alergią mogą skarżyć się na mrowienie, swędzenie, zaczerwienienie lub obrzęk. Lekarz dodał, że przy dotknięciu mandarynek może wystąpić nawet uczucie pieczenia.
Warto zaznaczyć, że jeśli nie ma problemów zdrowotnych, to nie należy przesadzać z mandarynkami.
Dopuszczalne jest spożywanie nie więcej niż pięciu owoców dziennie.
Lepiej rozłożyć tę ilość na cały dzień.
W tym przypadku słodkie owoce nie zaszkodzą Twojej sylwetce, ale doskonale nasycą organizm witaminami.
Wcześniej dowiedzieliśmy się, jak wybrać najsmaczniejsze mandarynki w sklepie.