Włosi słyną nie tylko z pizzy i makaronów. Słoneczny kraj śródziemnomorski może poszczycić się doskonałą gastronomią, która jest jedną z najpopularniejszych kuchni wszechczasów. Sałatka Panzanella jest tego dowodem.
Potrzebujemy
- 1 kg pomidorów (najlepiej w różnych kombinacjach, np. wiśniowy, klasyczny, żółty itp.)
- 1 pęczek dymki
- 2 ogórki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- świeże oregano
- szczypta soli
- 1 łyżka octu winnego
- starty parmezan lub mozzarella
- 3 duże kromki chleba (najlepiej włoskiego)
Zbliżać się
- Najpierw umyj pomidory i pokrój je na małe kawałki. Włóż je do miski razem z sokiem. Posolić pomidory i zalać je oliwą.
- Dodać resztę pokrojonych warzyw. Zalać octem winnym.
- Chleb pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć skórkę na kropli oliwy z oliwek. Dodać do sałatki i wymieszać.
- Nie zapominajmy o świeżych ziołach, które sprawiają, że sałatka cudownie pachnie. Wierzch sałatki posypujemy do smaku startym parmezanem. Włóż do lodówki na 30 minut do 1 godziny i możesz podawać.