Dzisiejszy przepis: Włoska sałatka Panzanella nadaje się zarówno jako przystawka, jak i danie główne w trakcie diety

Włosi słyną nie tylko z pizzy i makaronów. Słoneczny kraj śródziemnomorski może poszczycić się doskonałą gastronomią, która jest jedną z najpopularniejszych kuchni wszechczasów. Sałatka Panzanella jest tego dowodem.

Potrzebujemy

  • 1 kg pomidorów (najlepiej w różnych kombinacjach, np. wiśniowy, klasyczny, żółty itp.)
  • 1 pęczek dymki
  • 2 ogórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • świeże oregano
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu winnego
  • starty parmezan lub mozzarella
  • 3 duże kromki chleba (najlepiej włoskiego)

Zbliżać się

  1. Najpierw umyj pomidory i pokrój je na małe kawałki. Włóż je do miski razem z sokiem. Posolić pomidory i zalać je oliwą.
  2. Dodać resztę pokrojonych warzyw. Zalać octem winnym.
  3. Chleb pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć skórkę na kropli oliwy z oliwek. Dodać do sałatki i wymieszać.
  4. Nie zapominajmy o świeżych ziołach, które sprawiają, że sałatka cudownie pachnie. Wierzch sałatki posypujemy do smaku startym parmezanem. Włóż do lodówki na 30 minut do 1 godziny i możesz podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *