Dynia to nie tylko jesienna dekoracja: to korzyści zdrowotne, jakie przynosi Twojemu organizmowi!

Dynia po prostu należy do jesieni, zarówno jako dekoracja, jak i smaczna przekąska. Najlepszym sposobem na uzyskanie korzyści zdrowotnych wynikających z tej żywności jest unikanie cukru i przetworzonych wypieków. Dyniowa latte lub dyniowa muffinka brzmi naprawdę dobrze, ale zdecydowanie nie przesadzaj. Wybierz zdrowsze opcje, takie jak pieczona dynia, puree z dyni, hummus dyniowy lub zupa dyniowa. Czy jesteś gotowy, aby dowiedzieć się więcej o zaletach dyni?

Cudowny beta-karoten

Podobnie jak ich pomarańczowi kuzyni, marchewki i słodkie ziemniaki, dynia jest bogata w beta-karoten. Ten przeciwutleniacz zamienia organizm w witaminę A, którą musisz dobrze widzieć, odeprzeć zarazki i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego. Pomaga także zachować zdrowie serca, płuc, nerek i innych narządów.

Popraw swój wzrok

Jedna filiżanka dyni może dostarczyć 200% zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Jeśli ją zdobędziesz, Twoje oczy będą Ci wdzięczne. Witamina A pomaga zachować zdrowe oczy i widzieć wyraźniej, szczególnie przy słabym oświetleniu.

Zmniejsz ryzyko zachorowania na raka

Witamina A ma jeszcze jedną ważną zaletę: zmniejszone ryzyko niektórych nowotworów, takich jak rak płuc czy prostaty. Nie uzyskasz takiej samej ochrony, stosując same suplementy witaminy A.

Wzmocnij swoją odporność

Oprócz beta-karotenu dynia oferuje witaminę C, witaminę E, żelazo i kwas foliowy – wszystko to wzmacnia układ odpornościowy. Więcej dyni w diecie może pomóc komórkom odpornościowym lepiej działać, odpychając bakterie i przyspieszając gojenie po kontuzji.

Pomoc przy nadciśnieniu

Głęboki pomarańczowy kolor dyni jest również oznaką, że jest bogata w potas. Ma to kluczowe znaczenie dla obniżenia ciśnienia krwi. Niesolone pestki dyni są również bogate w minerały i sterole roślinne, które podnoszą poziom cholesterolu HDL („dobrego”), a także pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Badania pokazują również, że wyższy poziom potasu może zmniejszyć ryzyko udaru, kamieni nerkowych i cukrzycy typu 2. Kolejną zaletą potasu jest to, że może zwiększać gęstość mineralną kości, poprawiając ich zdrowie.

Superfood na odchudzanie

Dynie są bogate w błonnik i niskokaloryczne. Oznacza to, że poczujesz się pełny bez dodawania dużych wartości do całkowitego spożycia pokarmu w ciągu dnia. Jeśli szukasz zdrowego sposobu na napełnienie organizmu, dobrym wyborem będzie bogata w składniki odżywcze dynia. Zwiększenie ilości błonnika w diecie wspiera również zdrowie układu trawiennego, więc to, co wchodzi do organizmu, regularnie wychodzi.

Zdrowszy sen

Nasiona dyni zawierają tryptofan, aminokwas, który pomaga tworzyć substancję chemiczną zwaną serotoniną. Oprócz tego, że czujesz się dobrze, serotonina odgrywa również kluczową rolę w promowaniu dobrego snu.

Ukojenie skóry

Przeciwutleniająca moc beta-karotenu w dyni pomaga zwalczać skutki starzenia się skóry. Pomaga także zmniejszyć stan zapalny, dzięki czemu Twoja skóra – i całe ciało – jest spokojniejsza i szczęśliwsza.

Pomóż swojemu sercu

Prawdopodobieństwo chorób serca zmniejsza się, gdy zwiększa się spożycie błonnika, a dynia jest go pełna. Ale nie tylko błonnik odgrywa rolę w zdrowiu serca, ale także witamina A i potas, które otrzymujesz, włączając dynię do swojej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *