Zbliża się zima, a wielu z nas kojarzy ją z cudownym zapachem pomarańczy, których w tym sezonie nie brakuje.
Pomarańcze nie rosną w naszym kraju, ale sprowadzane są z ciepłych krajów, gdzie zima to czas naturalnego dojrzewania. Zawierają zatem niezwykle dużą ilość witamin i minerałów, co jest dobrym powodem, aby pomarańcze stały się stałym produktem na stole.
Dlaczego zimą warto codziennie jeść pomarańcze?
Pomarańcze kontrolują poziom cholesterolu
Pomarańcze są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu, utrzymują elastyczność naczyń krwionośnych i normalizują ciśnienie krwi.
Wszystko to pomaga poprawić pracę naczyń krwionośnych i serca oraz chroni przed zablokowaniem i zwężeniem tętnic.
Pomarańcze są dobre na raka
Ponieważ pomarańcze są bogate w przeciwutleniacze i witaminę C, dzięki temu są bardzo dobre w walce z rakiem.
Pomarańcze to doskonały sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zmian złośliwych w komórkach i tkankach.
Pomarańcze mają właściwości przeciwzapalne.
Dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów pomarańcze zmniejszają ogólne stany zapalne w tkankach, co nie tylko zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych i nowotworów, ale także pomaga chronić przed infekcjami i wirusami.
Pomarańcze są bogate w witaminę C, która jest ważna i cenna dla funkcjonowania układu odpornościowego, ponieważ bierze udział w produkcji białych krwinek i innych komórek odpornościowych.
Pomarańcze dbają o zdrową skórę i włosy
Ponownie, ze względu na ogromną ilość witaminy C i przeciwutleniaczy, pomarańcze są również dobre dla skóry i włosów.
Witamina C jest głównym uczestnikiem syntezy i wchłaniania kolagenu, dzięki czemu poprawia strukturę skóry, spowalnia proces starzenia oraz sprawia, że włosy stają się żywe i błyszczące.
Pomarańcze są dobre dla oczu
Pomarańcze poprawiają wzrok. Są bardzo bogate w witaminę A, która nadaje im charakterystyczny pomarańczowy kolor.
Witamina A jest silnym przeciwutleniaczem, który jest bezpośrednio powiązany ze zdrowiem oczu. Zmniejsza stany zapalne w strukturach oka i ogranicza ich zwyrodnienie.
Pomarańcze są dobre na wątrobę
Ponownie, zawartość witaminy A w pomarańczach pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniami, stymuluje jej funkcje, eliminuje toksyny oraz wspomaga syntezę komórek i enzymów wątrobowych. Zmniejsza także stany zapalne, co chroni przed chorobami wątroby.
Pomarańcze są również dobre na nerki
Pomarańcze są bogatym źródłem wody i błonnika, który wspomaga pracę nerek, stymuluje produkcję moczu, eliminuje toksyny, zmniejsza ryzyko chorób i infekcji nerek.