Szpinak to jedna ze znanych i lubianych odmian warzyw liściastych.
Wynika to przede wszystkim z szerokiego wachlarza możliwości kulinarnych produktu.
Ze szpinaku przygotowuje się nadzienia do placków i naleśników, duszone, podawane na świeżo lub gotowane jako część zupy.
Warto też wiedzieć, że warzywo liściaste jest niezwykle przydatne – zauważają.
Dlaczego szpinak powinien znaleźć się w diecie przy prawidłowym odżywianiu?
Ma niską zawartość kalorii
Przy odpowiednio zaprojektowanej diecie nie uda Ci się przybrać na wadze. Dlatego szpinak będzie doskonałym składnikiem Twojego menu.
Warzywa liściaste doskonale wpasowują się w dietę osób chcących schudnąć lub pilnujących swojej wagi: charakteryzują się bardzo niską kalorycznością.
Żelazo
Niektórzy sceptycznie odnoszą się do żelaza pozyskiwanego z pokarmów roślinnych, wierząc, że się nie wchłania. Jest to jednak błędne przekonanie.
Jeśli szpinak zostanie poddany minimalnej obróbce cieplnej i spożyty ze źródłami witaminy C i tłuszczu roślinnego, wówczas wszystkie składniki zostaną doskonale wchłonięte.
Sekret piękna
Szpinak jest jednym z ważnych pokarmów pozwalających zachować młodość organizmu. Może mieć także pozytywny wpływ na Twój wygląd.
Jeśli chcesz na przykład zapuścić piękne włosy, to jedz porcję szpinaku dwa razy w tygodniu.
Zdrowy układ nerwowy
Niewiele osób wie, że szpinak to jeden z produktów, który należy spożywać w chwilach stresu. Warzywo zawiera składniki o łagodnym działaniu uspokajającym.
Układ odpornościowy
Szpinak zawiera ogromną ilość beta-karotenu i witaminy A. Również porcja szpinaku jest źródłem ponad 50% dziennej wartości witaminy C.
Obecność tych składników odżywczych ma znaczący wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego.
Promocja zdrowia
Należy zauważyć, że szpinak może skutecznie wpływać na prawie wszystkie ważne funkcje organizmu. Wpływ tego warzywa jest bardzo silny i pozytywny.
Dlatego warzywo należy traktować jako doskonały środek zapobiegawczy.
Informowaliśmy o tym już wcześniej.