Dietetyk: W ten sposób możesz ograniczyć cukier

Witam, mam nadwagę i nadal przybieram na wadze. Chciałabym ograniczyć spożycie cukru i słodzić zdrowiej, ale uwielbiam słodycze i nawet kawy bez cukru nie wypiję. Jak zacząć?

Dasa


Witaj Dasza,

Cieszę się, że zdajesz sobie sprawę, że nadmierne spożycie cukru nie służy zdrowiu fizycznemu, psychicznemu ani sylwetce. Pierwszym kluczem do pozytywnej zmiany jest decyzja. Zrobiłeś to, bo do mnie napisałeś. Teraz czekasz na wdrożenie konkretnych kroków mających na celu ograniczenie spożycia cukru rafinowanego w jadłospisie. Mam dla Ciebie kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć.

Przede wszystkim skupiłbym się na wykluczeniu go z reżimu alkoholowego. Jeśli na co dzień pijesz lemoniady, smakowe wody mineralne, soki czy napoje energetyczne, zamień je na czystą wodę aromatyzowaną owocami lub ziołami. Możesz urozmaicić swój sposób picia niegazowaną wodą mineralną przeznaczoną do codziennego picia lub niesłodzonymi herbatami. To może być pierwsza zasadnicza zmiana.

Jeśli chodzi o użycie go do kawy, nie forsuj się. Jeśli teraz dodajesz do kawy 3 łyżeczki, stopniowo zmniejszaj ilość lub spróbuj. U mnie zadziałało wiele lat temu. Kiedy pozbędziesz się nałogu, sama kawa będzie Ci smakować.

Następnie skup się na wyeliminowaniu cukru znajdującego się w wysoko przetworzonej żywności. Są to popularne na rynku słodycze, takie jak ciasteczka, wafle, czekoladki, słodkie wypieki, ale należy też uważać na cukier ukryty w keczupach, sosach, musztardzie, frytkach, jogurtach owocowych i tym podobnych. Aby wykryć ukryty cukier w żywności, konieczne jest czytanie etykiet. Jeśli znajduje się na pierwszych trzech słupkach w składzie produktu, nie kupuj go. W związku z tym należy pamiętać, że producenci są przebiegli i cukier nie zawsze jest oznaczony nazwą. Alternatywne nazwy to na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, maltoza, syrop kukurydziany, karmel i tak dalej.



Kiedy uda się wyeliminować lub chociaż znacząco ograniczyć cukier w żywności wysoko uprzemysłowionej, pozbędziesz się także innych niepożądanych elementów menu, które są w nich reprezentowane. Są to na przykład kwasy tłuszczowe trans, różne konserwanty, barwniki i aromaty.

Jeśli chodzi o zdrowe słodzenie, opinie ekspertów nie są jednomyślne. W domu na przykład do pieczenia wykorzystuję owoce i suszone owoce, takie jak banany czy rodzynki. Oprócz tego mam w spiżarni miód i melasę trzcinową. Z mojego punktu widzenia nie jest tak ważne jakiego rodzaju cukru używasz, ale ile go spożywasz. Według zaleceń WHO zdrowy człowiek nie powinien spożywać więcej niż 25 g dziennie, czyli 6 łyżeczek. Należy jednak pamiętać, że jest to zawartość wszystkich pokarmów spożywanych w ciągu dnia, a nie tylko tego, który dosypujesz do kawy. Należy o tym zawsze pamiętać!

Podsumowując, przypominam, że takie ograniczenie to doskonały pierwszy krok w kierunku zmiany nawyków żywieniowych. Jednak prędzej czy później warto ogólnie dostosować jadłospis tak, aby był zdrowy, urozmaicony i zbilansowany.

Droga Dáško, życzę Ci dużo radości i sił w pokonywaniu przeszkód na drodze do zdrowia i szczupłej sylwetki.

Odniesienie w odniesieniu do

Mirka


Na Twoje pytania odpowiada Mgr. Miroslava Suchárová, która przez lata poświęciła się tematyce żywienia jako dziennikarka. W tym okresie zetknęła się z różnymi wskazówkami, opiniami i zaleceniami żywieniowymi, dlatego też postanowiła „oczyścić” i poszerzyć swoją wiedzę w formie kursów żywieniowych. Duży wpływ na nią miało seminarium ze znanym czeskim ekspertem, Mgr. Marcin Jelínek. Dzięki niemu między innymi nauczyła się stosować holistyczne podejście do diety, czyli uwzględniać nie tylko spożycie kalorii, makroskładników i stan zdrowia człowieka, ale także np. grupę krwi, kwasowo-zasadową działanie lub efekt termiczny żywności podczas tworzenia menu. Pytania możesz przesyłać na adres plnielanu@plnielanu.sk.


Chcesz przeczytać więcej takich artykułów? Śledź nas także na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *