Dieta nordycka: Naukowcy odkryli jej ogromne korzyści zdrowotne!

„To zaskakujące, ponieważ większość ludzi uważa, że ​​pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi i cholesterol wynika wyłącznie z utraty wagi” – dodał. powiedział dietetyk Lars Ove Dragsted z Uniwersytetu w Kopenhadze, „Tdowiedzieliśmy się, że tak nie jest. W grę wchodzą inne mechanizmy.

Zawiera łatwo dostępne składniki

Chociaż dla lepszego zdrowia zaleca się bardziej znaną i dobrze zbadaną dietę śródziemnomorską, nie zawsze jest ona możliwa dla osób w innych częściach świata, ponieważ jest ona znacznie trudniej dostępna. Dlatego też powstała koncepcja diety nordyckiej, w której wykorzystuje się podobne produkty spożywcze, ale jednocześnie łatwiej dostępne i bardziej dla nas tradycyjne.

Dieta nordycka ma wiele podobieństw do diety śródziemnomorskiej, ale kładzie nacisk na dietę roślinną, z mniejszą ilością ryb i jaj oraz małą ilością nabiału. Obie jednak ograniczają przetworzoną żywność, słodycze i mięso.

Dieta nordycka preferuje olej rzepakowy zamiast oliwy z oliwek, która zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 podobne do tych znajdujących się w rybach. Obejmuje również jagody i inne owoce, kapustę, ziemniaki, marchew i fasolę, produkty pełnoziarniste, ale także tłuste ryby.

Niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych

Badania wskazują, że dieta nordycka zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i ogólnej śmiertelności. W nowym badaniu naukowcy przeanalizowali regularne próbki krwi i moczu od 200 ochotników z nadwagą w wieku powyżej 50 lat, z różnych miejsc w Skandynawii, podczas czterech tygodni ich normalnej diety.

Próbki pobrano ponownie w ciągu kolejnych 19–24 tygodni, kiedy połowa uczestników stosowała dietę nordycką, a pozostali dietę kontrolną. Obie diety zostały obliczone tak, aby ochotnicy utrzymywali stabilną wagę. Wyniki były zaskakujące.

„Grupa, która przez sześć miesięcy stosowała dietę nordycką, była znacznie zdrowsza z niższy poziom cholesterolu, niższy całkowity poziom tłuszczów nasyconych i nienasyconych we krwi oraz lepsza regulacja poziomu glukozy w porównaniu z grupą kontrolną” Dragsted wyjaśnił.

Zwróć uwagę na porcje i jakość składników

„Skład tłuszczowy diety nordyckiej, która jest wyższa w tłuszczach nienasyconych omega-3 i omega-6, jest prawdopodobnie przyczyną skutków zdrowotnych diety nordyckiej, chociaż waga uczestników badania pozostaje niezmieniona. Możemy potwierdzić, że brak wysoko przetworzonej żywności i mniej nasyconych tłuszczów zwierzęcych ma na nas bardzo pozytywny wpływ” – podsumował Dragsted. Tłuszcze te pochodzą z oleju rybnego, lnianego, słonecznikowego i rzepakowego.

W obliczu rosnącego poziomu otyłości na całym świecie, która przyczynia się do chorób układu krążenia, cukrzycy i innych schorzeń, badacze podkreślają, że utrata masy ciała jest niezwykle ważnym, ale nie jedynym czynnikiem wpływającym na korzyści płynące z diety nordyckiej. Podobne wyniki uzyskano w przypadku diety śródziemnomorskiej.

Koncentrowanie się na rodzajach żywności, a nie na porcjach, może być skuteczniejszą i zrównoważoną metodą odchudzania. Jednak skuteczność danej diety może również zależeć od jakości żywności, na którą Cię stać. Skoncentruj się na dokonywaniu zdrowych wyborów żywieniowych najlepiej jak potrafimy i staramy się dowiedzieć, co będzie dla Ciebie najlepsze.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *