Czym zastąpić pieczywo? Dietetyk Ci doradzi

Witam

czym zastąpić chleb? Chcę schudnąć, a chleb mówi, że jest zły. Czy wszystkie ciasta są złe? Czym go skutecznie zastąpić? Krakersy, krakersy, chleb kukurydziany…?

Dziękuję, Tanyo.


Dzień dobry, droga Tanyo,

Zacznę od odpowiedzi na pytanie, czy wszystkie wypieki są złe. Z pewnością nie. Jeśli wybierzesz (upieczesz) wysokiej jakości chleb pełnoziarnisty, będzie on źródłem wielu dobroczynnych substancji, takich jak węglowodany złożone, błonnik, białka, witaminy z grupy B i wielu innych. Taki chleb może stanowić wartościowy element diety (również) redukcyjnej, gdyż syci i dostarcza składników odżywczych. Oczywiście ważne jest, aby włączyć ją do dziennego zapotrzebowania energetycznego. Gdzie mogę kupić dobrej jakości chleb razowy? Idealnym rozwiązaniem jest rozpoczęcie wypieku go w domu z pełnoziarnistej mąki żytniej lub orkiszowej na zakwasie.

Alternatywą jest kupny chleb, jednak „właściwego” nie znajdziesz w pierwszym sklepie czy piekarni, do której się zatrzymasz. Jak postępować? Skład jest kluczowy – im mniej składników zawiera, tym lepiej. Przy odrobinie wysiłku można otrzymać np. pełnoziarnisty chleb orkiszowy, który składa się jedynie z czterech składników, takich jak mąka orkiszowa pełnoziarnista, woda, sól i drożdże. Radzę skupić się na mniejszych piekarniach i sklepach spożywczych, gdzie w razie potrzeby z łatwością mogą zamówić dla Ciebie pieczywo.

Dodam też własne doświadczenie – jak kiedyś szukałam zdrowego i smacznego chleba, to też pytałam w małym sklepie spożywczym. Właścicielka chętnie pokazała mi menu ze składem wszystkich produktów. wybrałem. Chleb spełnił moje wymagania i nadal zamawiam go dwa razy w tygodniu w sklepie, bo zwykle nie ma go na półce. Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując wypieki?

Nie dajcie się zwieść wyglądowi – ciemne wypieki często robi się z białej mąki barwionej karmelem lub melasą trzcinową, nawet wypieki zbożowe posypane dużą ilością nasion mogą być zdradliwe. Tutaj również podstawą jest dokładne przestudiowanie składu. Kupuj świeże pieczywo (nie pieczone, czyli z mrożonego półproduktu) i uważaj na pieczywo pakowane, które bardzo często ma skład kilku linijek, co nie jest dobrym znakiem. Przejdźmy teraz do pierwszej części pytania, czyli czym zastąpić ciasto.

Jeśli na śniadanie jesz głównie ciasta, odpowiednią alternatywą mogą być różnego rodzaju kaszki – można je przygotować na setki sposobów, są gotowe w kilka minut, są bardzo sycące i zawierają mnóstwo składników odżywczych. Oprócz zastąpienia białego pieczywa chlebem pełnoziarnistym masz także inne możliwości, bo nawet w przypadku menu redukcyjnego powinno ono być nie tylko zdrowe, ale także urozmaicone i zbilansowane. Matzah, czyli przaśny chleb, może być dobrym wyborem. Tradycyjnie wytwarzana jest z mąki pszennej, ale można znaleźć także zdrowsze warianty z mąki pełnoziarnistej. Przy odrobinie wprawy możesz zrobić to w domu i nie musisz się martwić studiowaniem składu.

Odpowiedni jest także knäckebrot z mąki żytniej pełnoziarnistej, mąki żytniej i soli lub z mąki żytniej pełnoziarnistej z sezamem i solą, lub z mąki żytniej, mąki orkiszowej pełnoziarnistej, wody i soli morskiej. Nawet w tym przypadku trzeba poszukać i przeczytać etykietę, gdyż na rynku dostępnych jest kilka marek. Menu urozmaicić mogą także „naleśniki” przygotowywane albo z pełnoziarnistej kaszy orkiszowej, oleju rzepakowego i soli, albo z mąki żytniej pełnoziarnistej, oleju rzepakowego i soli. Podsumowując, przypominam, że bardzo ważna jest nie tylko jakość pieczywa i wymienionych zamienników, ale także to, z jakim pieczywem i wypiekami jesz i o której porze.

Droga Táňa, wierzę, że moje teksty Cię zainspirowały i życzę Ci wielu sukcesów nie tylko w odchudzaniu.

Odniesienie w odniesieniu do

Mirka


Na Twoje pytania odpowiada Mgr. Miroslava Suchárová, która przez lata poświęciła się tematyce żywienia jako dziennikarka. W tym okresie zetknęła się z różnymi wskazówkami, opiniami i zaleceniami żywieniowymi, dlatego też postanowiła „oczyścić” i poszerzyć swoją wiedzę w formie kursów żywieniowych. Duży wpływ na nią miało seminarium ze znanym czeskim ekspertem, Mgr. Marcin Jelínek. Dzięki niemu między innymi nauczyła się stosować holistyczne podejście do diety, czyli uwzględniać nie tylko spożycie kalorii, makroskładników i stan zdrowia człowieka, ale także np. grupę krwi, kwasowo-zasadową efekt termiczny żywności podczas tworzenia menu. Pytania możesz przesyłać na adres plnielanu@plnielanu.sk.


Chcesz przeczytać więcej takich artykułów? Śledź nas także na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *