Czy znasz zalety spożywania nasion sezamu?

Czy Wy też lubicie ciasta posypane sezamem? Nasiona pochodzące z sezamu indyjskiego mają szerokie zastosowanie w kuchni. Już w 100 gramach nasion sezamu znajdziesz 18 gramów naturalnych białek, a na tym nie kończą się ich zalety. Pomagają także naszemu zdrowiu. Powiemy Ci, na czym polega ich moc.

Sięgnij po pieczone

Jeśli chcesz, aby Twój organizm w pełni je wykorzystał, sięgnij po nasiona obrane i prażone. Proces obierania i prażenia zmniejsza ilość szczawianów i fitynianów, substancji utrudniających trawienie i wchłanianie białek. Można je także usmażyć samodzielnie na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

Doskonałe źródło wapnia

Nasiona sezamu zawierają naturalne antyoksydanty, dzięki czemu pomagają nam w walce ze stresem oksydacyjnym, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu krążenia. Są doskonałym źródłem wapnia i magnezu, które dodatkowo obniżają ciśnienie krwi. Powinieneś włączyć nasiona sezamu do swojej diety, nawet jeśli cierpisz na wysoki poziom cholesterolu. Mają zerową zawartość cholesterolu i są bogate w zdrowe tłuszcze.


Może zainteresuje Cię:


Pomagają w odchudzaniu

W przypadku redukcji masy ciała eksperci zalecają włączenie do diety większej ilości białka, zdrowych tłuszczów i błonnika. Wszystko to znajdziesz w nasionach sezamu. Spróbuj dodać je rano do smoothie, a zobaczysz, że sycą i nie będziesz tak szybko głodny.

Wzmacniają odporność

Nasiona sezamu są doskonałym źródłem składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Zawierają cynk, selen, miedź, żelazo, witaminę B6 i witaminę E. Cynk odgrywa kluczową rolę w naszej odporności. Nawet jej niewielki niedobór może znacząco obniżyć zdolności obronne naszego organizmu.

Pomogą zrównoważyć nierównowagę hormonalną

Okres menopauzy niesie ze sobą wiele niedogodności. Zaczerwienienie, uderzenia gorąca, wahania nastroju lub zmęczenie. Nasiona sezamu zawierają naturalne fitoestrogeny, które pomagają zrównoważyć wahania hormonalne. Jedzenie nasion sezamu w okresie menopauzy może nawet zmniejszyć ryzyko raka piersi. U kobiet w okresie płodnym fitoestrogeny pomagają złagodzić zespół napięcia przedmiesiączkowego.


Może zainteresuje Cię:


Wszystko powoduje wiele szkody

Spożywając nasiona sezamu, należy pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki wynoszącej 1 łyżeczkę. Zachowaj ostrożność, nawet jeśli cierpisz na alergię. Sezam jest stosunkowo silnym alergenem, który może powodować nieprzyjemną reakcję.

Zachowaj ostrożność nawet przy niskim ciśnieniu. Nasiona sezamu znacząco obniżają ciśnienie krwi. Nazywamy je dobrymi pomocnikami w odchudzaniu, ale tylko wtedy, gdy są spożywane w rozsądnych ilościach. Są bogate w tłuszcze, co może negatywnie odbić się na Twojej sylwetce.

Szerokie zastosowanie w kuchni

Chcesz jak najszybciej włączyć nasiona sezamu do swojej diety? Przedstawiamy kilka inspiracji:

Koktajle: dodaj swoje ulubione owoce i jedną łyżeczkę nasion sezamu do zielonych liści. Nie bój się łączyć różnych rodzajów owoców. Wynik z pewnością miło Cię zaskoczy
Sałatki: Sałatki warzywne lub mieszane można doskonale doprawić nasionami sezamu. Można je połączyć także z olejem sezamowym, dyniowym lub lnianym. Stworzysz w ten sposób oryginalne połączenie smaków, które jest tego warte.
Kurczak: W żadnej krajowej „chinie” nie może zabraknąć nasion sezamu.
Pasta sezamowa: czy znasz Tanini, pastę sezamową, którą możesz wykorzystać nie tylko do przygotowania hummusu? Można go łatwo zrobić w domu z nasion sezamu i oliwy z oliwek. Na suchej patelni upraż nasiona sezamu (200 g). Pozwól im ostygnąć, włóż do blendera i dobrze wymieszaj. Na koniec dodać 6 łyżek oliwy z oliwek i zmiksować powstałą mieszaninę na gładką masę.


Energii jest także na Facebooku: bądź na bieżąco i nie przegap żadnego ciekawego artykułu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *