Cukinia i bakłażan: Zdrowe przysmaki, których latem nie może zabraknąć w Twojej kuchni

Niskokaloryczne bomby pełne witamin, które możesz przygotować na milion sposobów? Cukinia i bakłażan. Ten pierwszy zawiera mnóstwo witamin, w około 91% składa się z wody, aktywuje metabolizm komórkowy, dlatego idealnie nadaje się na odchudzanie. Bakłażan zawiera miedź, mangan, potas, błonnik i witaminy z grupy B. Jest doskonały nie tylko dla serca, ale także dla mózgu.

Niskokaloryczne bomby pełne witamin, które możesz przygotować na milion sposobów? Cukinia i bakłażan. Ten pierwszy zawiera mnóstwo witamin, w około 91% składa się z wody, aktywuje metabolizm komórkowy, dlatego idealnie nadaje się na odchudzanie. Bakłażan zawiera miedź, mangan, potas, błonnik i witaminy z grupy B. Jest doskonały nie tylko dla serca, ale także dla mózgu.

Cukinia dla smukłej linii

Wyglądem przypomina ogórek, a jego popularna nazwa to cukinia. Zawiera witaminy A, C i E oraz zwiększa poziom białka. Ogólnie poprawia wydolność organizmu. To samo wzmacnia mięśnie, serce, pomaga zachować szczupłą linię, poprawia pracę mózgu i koncentrację. Ponadto uspokaja, a jednocześnie pobudza nerwy, wypłukuje szkodliwe substancje, wzmacnia układ odpornościowy, a nawet pomaga przy zaparciach.

Uważaj jednak, aby tego nie robić ugotowałeś to przed zjedzeniem. Może zawierać gorzką truciznę bakteryjną kaburbitacynę, która uszkadza ściany żołądka i jelita. Substancje te jednak tylko wyjątkowo zachowują się u płodu. Niemniej jednak zawsze lepiej poczekać, aż cukinia będzie w pełni dojrzała i będzie miała wystarczającą ilość wilgoci.


Może zainteresuje Cię:


Wieże z cukinii

Potrzebujemy:

  • 3 cukinie
  • 4 pomidory
  • 100 g oliwek
  • 1 mozzarella
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • zmielony czarny pieprz

Zbliżać się: Najpierw pokrój cukinię w krążki o grubości około 1 cm. Posyp je solą, czarnym pieprzem i polej łyżką oleju. Dobrze wymieszaj. Następnie pokrój oliwki, pomidory i mozzarellę w cienkie plasterki. Na dnie blachy do pieczenia rozłóż krążki cukinii, ułóż na nich pomidory, cukinię i oliwki, a na wierzch połóż plaster mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.

Bakłażan jest korzystny dla nerek i serca

Jest błędnie klasyfikowany jako warzywo, ale bakłażan jest owocem. Zawiera duża ilość wody, aż 89%. Podobnie jak cukinia, idealnie nadaje się na dietę. Należy go również spożywać ze skórką, która zawiera najwięcej składników odżywczych. Jednocześnie powinno zawsze podawać po obróbce cieplnejponieważ może zawierać trującą solaninę, która powoduje problemy żołądkowe.

Bakłażan może rozbijać kamienie nerkowe. Pomaga także przy problemach z oddawaniem moczu a jego działanie moczopędne oczyszcza organizm. W ten sam sposób ma również dobry wpływ na serce i układ sercowo-naczyniowy. Powinieneś to zjeść, nawet jeśli masz problemy z pamięcią. Korzystnie wpływa na komórki mózgowe i poprawia kondycję.


Może zainteresuje Cię:


Pasta z bakłażana

Potrzebujemy:

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 pieprz
  • 3 pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • czosnek
  • olej
  • sól
  • zmielony czarny pieprz

Zbliżać się: Bakłażany pokroić w cienkie plasterki, posolić i odstawić na chwilę. W ten sposób pozbędziesz się goryczy i wody. W międzyczasie pokroić cebulę i paprykę na małe kawałki. Pomidory przekroić na krzyż, zalać gorącą wodą, odparować i obrać. Następnie wróć do bakłażana. Wysusz go i pokrój na małe kawałki. Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj bakłażana, pomidory i paprykę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i dusić. Na koniec dodać przecier pomidorowy, wyciśnięty czosnek i w razie potrzeby dodać więcej przypraw.


Może zainteresuje Cię:


Placki cukiniowo-bakłażanowe

Potrzebujemy:

  • 200 g cukinii
  • 200 g bakłażana
  • 200 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • czosnek
  • sól
  • olej
  • zmielony czarny pieprz

Zbliżać się: Bakłażana i cukinię zetrzeć najpierw na grubej tarce, a ziemniaki na drobnej tarce. Dodaj jajka, sól i czarny pieprz. Oczyść również czosnek i wciśnij kilka ząbków do mieszanki. Na koniec w razie potrzeby dodawaj mąkę, aż mieszanina uzyska konsystencję placków ziemniaczanych. Całość mieszamy i z ciasta smażymy na rozgrzanym oleju kotleciki. Smażymy z obu stron.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *