Cukier brzozowy: Słodzik bezpieczny nawet dla diabetyków

Jeśli chcesz zmniejszyć spożycie kalorii, prawdopodobnie szukasz odpowiedniego słodzika, dzięki któremu możesz cieszyć się ulubionymi potrawami i napojami nieco zdrowiej. Cukier brzozowy jest świetną alternatywą w tym celu.

Cukier naturalny i jego właściwości

Ksylitol, znany również jako cukier brzozowy lub drzewny, jest rodzajem naturalnego cukru. Występuje naturalnie w wielu rodzajach owoców i warzyw, ale także w naszym organizmie. Podstawowym surowcem do jego produkcji jest sok brzozowy lub łodygi kukurydzy, które zawierają obficie ksylitol. Jest to naturalnie słodka substancja, która ma taką samą słodycz jak burak czy cukier buraczany, ale zawiera od nich znacznie mniej kalorii.

Słodzik ten może zatem służyć jako zdrowszy substytut tradycyjnego cukru. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, jego smak i konsystencja są bardzo podobne. Ma jednak zupełnie inny wpływ na nasz organizm. Jego pozytywny wpływ na zdrowie potwierdzają liczne badania, testy naukowe, a także rosnąca liczba pozytywnych opinii konsumentów.

Pozytywne działanie cukru brzozowego

  1. Równie słodkie, ale mniej kaloryczne: W porównaniu do zwykłego cukru ma około 40 procent mniej kalorii. Dlatego potrawy i napoje z dodatkiem cukru brzozowego są tak samo słodkie, ale zawierają mniej energii. Docenią go szczególnie osoby stosujące dietę redukcyjną. Cukier ten jest trawiony powoli, co wywołuje uczucie sytości.
  2. Ma niski indeks glikemiczny: Indeks glikemiczny kształtuje się na poziomie 7, co oznacza, że ​​ksylitol wchłania się wolniej i ma bardzo niewielki wpływ na poziom cukru we krwi. Insulina nie jest potrzebna organizmowi do przetwarzania tego rodzaju cukru. Dzięki temu jest odpowiedni także dla diabetyków, kobiet cierpiących na cukrzycę ciążową, ale także dla kobiet w ciąży i dzieci.
  3. Korzystnie wpływa na zęby: Ponad 35 lat regularnych badań klinicznych potwierdza, że ​​ksylitol jest najlepszym słodzikiem dla zębów. Zmniejsza częstość występowania próchnicy zębów nawet o 80 procent. Zapobiega tworzeniu się kwasu w płytce nazębnej, pomagając w ten sposób zapobiegać próchnicy. Wspomaga remineralizację szkliwa zębów i pomaga przy suchości w ustach.
  4. Wspomaga trawienie: Stwierdzono, że ksylitol zwiększa liczbę dobrych bakterii w jelitach, wspierając proces trawienia. Ponadto pomaga zwalczać drożdżaki.

Może zainteresuje Cię:


Słodzik ten ma również swoje wady

Choć cukier brzozowy jest mniej kaloryczny i nadaje się do słodzenia nawet podczas diety redukcyjnej, nie należy z nim przesadzać. Przy spożyciu ok. 1 g na 1 kg masy ciała dziennie, na ogół nie powinien powodować żadnych skutków ubocznych. Jednak nadmierne spożycie może powodować wzdęcia lub biegunkę. Nie nadaje się dla osób będących na diecie FODMAP oraz osób będących na niej. Dla zwierząt ksylitol jest toksyczny, ponieważ mają inny metabolizm niż ludzie.

Pierwotnie ksylitol otrzymywano z kory brzozy. Dziś często wytwarza się go z kukurydzy. Problem w tym, że kukurydza jest często modyfikowana genetycznie. Wręcz przeciwnie, surowiec drzewny jest gwarancją, że nie jest modyfikowany genetycznie. Wadą jest również fakt, że cukier ten jest znacznie droższy od cukru granulowanego (ok. 8 euro/1 kg).

Gdzie go kupić i jak go używać?

Ksylitol można kupić w różnych e-sklepach w Internecie, w sklepach ze zdrową żywnością czy w aptekach. Można nim słodzić kawę i herbatę, używać go do gotowania, pieczenia, konserwowania czy przygotowywania deserów.

Dzięki swojemu pozytywnemu działaniu na jamę ustną można go znaleźć na rynku także w postaci gum do żucia, cukierków, pasty do zębów czy płynu do płukania jamy ustnej. Nie nadaje się jednak do przygotowania ciasta zakwasowego, gdyż nie stanowi pożywki dla drożdży. W przeciwnym razie możesz bez obaw używać go jak zwykłego cukru.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *