Często mówi się, że to, co zdrowe, często jest bez smaku. Orange jest wyraźnym zaprzeczeniem takich twierdzeń.
Już sam jasny pomarańczowy kolor podnosi nastrój, nie mówiąc już o smaku.
Owoc jest bardzo smaczny – jest to oczywiste dla tych, którym udało się spróbować tego niebiańskiego owocu. Pomarańcza zawiera ogromną ilość przydatnych substancji.
W przeglądzie przyjrzymy się zarówno korzystnym, jak i negatywnym skutkom jedzenia pomarańczy. A teraz porządek.
Pochodzenie
Pomarańcz pochodzi z ciepłych regionów, a dokładniej z południowych regionów Chin. 5 tysięcy lat temu na tej ziemi skrzyżowano pomelo i mandarynkę.
Następnie drzewa pomarańczowe wykonały zwycięski ruch po Ziemi.
W Europie pierwsze zwiastuny ekspansji pomarańczy pojawiły się już w XV wieku. Portugalscy handlarze zaczęli importować sadzonki.
Początkowo pomarańcze zaczęto uprawiać w szklarniach.
Stąd angielska nazwa pomarańczy: orange. Opracowano dziesiątki nowych odmian, rosnących od Afryki po południowe regiony naszego kraju. Kto nie lubi słodko-kwaśnego miąższu pomarańczy? Być może jest tylko kilku hejterów pomarańczy. Jest to najpopularniejsze drzewo cytrusowe na świecie.
Mieszanina
Miąższ pomarańczowy zawiera dużo cukru, pektyny i kwasu cytrynowego. Pomarańcze zawierają także duże ilości żelaza, potasu, magnezu, krzemu, fosforu i jodu.
Przyjemna kwaskowatość sugeruje, że na swoje stałe miejsce zamieszkania wybrał witaminę C. Ale to nie koniec. Pomarańcza jest domem dla grupy witamin z grupy B.
Skórka zawiera olejki eteryczne, pektyny i witaminy. W sypkiej białej substancji zwanej albedo można znaleźć pektyny i bioflawonoidy, które działają przeciwzapalnie na organizm.
Korzyści z pomarańczy
1. Poprawiony apetyt.
2. Promuj gojenie się ran.
3. Wzmocnij serce.
4. Zmniejsz lepkość osocza krwi.
5. Zmniejsz nieprzyjemne skutki tachykardii.
6. Wzmacnia naczynia krwionośne.
7. Pomóż zmniejszyć wskaźnik otyłości.
8. W krótkim czasie uzupełnij braki witamin.
9. Pomaga złagodzić skutki depresji.
10. Przydatny w okresie pooperacyjnym.
11. Normalizuj trawienie.
12. Popraw swoje samopoczucie.
13. Normalizuj metabolizm.
14. Wzmacnia zęby i dziąsła.
15. Zwiększ odporność, nastrój i wydajność.
16. Przedłużają młodość organizmu, przyspieszają regenerację tkanek i utrzymują elastyczność skóry.
17. Pomaga schudnąć.
Kto powinien unikać jedzenia pomarańczy?
Środki ostrożności, które należy wziąć pod uwagę podczas spożywania świeżych owoców lub soku.
1. Powinieneś unikać pomarańczy, jeśli Twój pęcherzyk żółciowy działa nieprawidłowo. Zagrożone jest kamica moczowa. Pewne odprężenie możliwe jest po odpowiedniej konsultacji z lekarzem.
2. Pomarańcza jest alergenem.
3. Nie należy jeść pomarańczy, jeśli dana osoba ma zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit. Pomarańcze są przeciwwskazane dla diabetyków. Nie wolno nam zapominać o indywidualnej nietolerancji.