Według WHO zdrowy człowiek może zjeść 10 jaj tygodniowo, a American Heart Association zaleca spożywanie 1-2 jajek dziennie. Jajka zawierają dużo białka i innych cennych składników, jednak aby były korzystne dla naszego zdrowia, muszą być świeże. W przeciwnym razie mogą wystąpić poważne konsekwencje.
Dla zdrowia zaleca się częste spożywanie jaj
Jajka są składnikiem diety zalecanym przez różne organizacje zajmujące się zdrowiem. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że zdrowy człowiek może zjeść do 10 jaj tygodniowo.
American Heart Association zaleca spożywanie od jednego do dwóch jaj dziennie. Podobną opinię mają badacze w Pekinie, który w 2018 roku ogłosił wyniki badania pół miliona osób. Wykazano, że choć jaja zawierają dużo cholesterolu (więc nie są polecane osobom zmagającym się z wysokim poziomem cholesterolu LDL), to osoby jedzące średnio jedno jajko dziennie są mniej narażone na choroby serca i udar mózgu niż osoby unikające jajek. .
Jajka są bogatym źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Pokarm ten zawiera także witaminy: A, E, D, K oraz B2, B9, B12 i B5, a także minerały: fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen i jod. Mimo tak wielu prozdrowotnych składników, są jajka, które mogą nam zaszkodzić – to takie, którym już dawno minęła świeżość.
Stare jajko – jakie niebezpieczeństwa niesie ze sobą jego zjedzenie?
Stare jajo może być bardzo poważnie zatrute, objawy
Najczęstsze objawy to:
- ból brzucha na poziomie żołądka,
- Ból głowy,
- wymioty
- biegunka
- ból w mięśniach,
- bębnica,
- bekanie,
- mdłości,
- zimno,
- gorączka.
Jak długo trwa zatrucie pokarmowe? Takie stare jajko może nam dokuczać i sprawiać nieprzyjemne trudności przez trzy dni do tygodnia, dlatego warto sprawdzić, czy jajka, które za chwilę zjemy, są świeże.
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji zatrucia starym jajkiem, wystarczy obserwować, jak zachowuje się po włożeniu go do wody. Jeśli po ugotowaniu jajko wypłynie na powierzchnię, a nie opadnie na dno, to znak, że lepiej go nie jeść.
Nie wszystkie jajka są gotowane, więc jeśli przed zrobieniem jajecznicy lub omletu nie masz pewności co do ich świeżości, możesz wrzucić je do garnka z zimną wodą. W prosty sposób możesz sprawdzić, czy nadają się do spożycia.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Do garnka z jajkami wrzuciłam plasterek cytryny. Ta sztuczka jest złota!
Wyjmij jajko z lodówki i natrzyj nim twarz. 15 minut i powracający problem znika