Święta Bożego Narodzenia z pewnością nie byłyby pełne bez Linzu. Ten rodzaj świątecznego ciasteczka jest wiecznie zielony, który wszyscy uwielbiają. Spróbujcie urozmaicić swoje tegoroczne wakacje klasykiem znanej i doświadczonej kucharki Marie Janků-Sandtnerovej. Jej prosty przepis na ciasteczka Linneusza z marmoladą jest znany i nigdy nie zawodzi! Dzięki zbilansowanym proporcjom składników ciasto jest nie tylko doskonałe w obróbce, ale także ma doskonały smak.
Źródło: YouTube
Słynna Sandtnerka
Marie Janků-Sandtnerová do dziś jest znana ze swoich książek kucharskich i książek o gotowaniu i zdrowym odżywianiu. Jej prace ukazywały się także po jej śmierci, a czeskim gospodyniom domowym przekazała około 1400 przepisów, które do dziś są aktualne i popularne. Wypróbuj zatem jej przepis na Linneusza, a przekonasz się, że Sandtnerka nadal słusznie nazywana jest jedną z najlepszych w swojej dziedzinie. Jej przepis jest prosty i nawet początkujące gospodynie domowe mogą z łatwością zacząć go stosować.
Słodycze Linneusza według Sandtnerki
Najpierw drobno zetrzyj skórkę z 1 starannie umytej organicznej cytryny do przygotowanej miski. Następnie przesiać 250 g mąki zwykłej i 90 g cukru pudru, dodać szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie dodać 140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 2 surowe żółtka i 1 łyżkę soku z cytryny. Stopniowo zagniataj ciasto rękami, aż będzie całkowicie zwarte. Pracuj szybko, aby masło nie było zbyt gorące. Następnie uformuj z ciasta wałek, zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej do następnego dnia.
Przygotuj ciasto do pieczenia
Najpierw włącz piekarnik i pozwól mu się nagrzać do 170°C. Przed użyciem wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw je w temperaturze pokojowej na około 15 minut. W międzyczasie wyłóż blachy papierem do pieczenia.
Rozwałkować i wyciąć
Po tym czasie zawsze odkrawamy kawałek ciasta, łatwiej będzie pracować z mniejszą ilością ciasta i rozwałkowujemy je na lekko posypanym mąką wałku na równy placek o wysokości około ½ cm. Następnie możesz zacząć wycinać foremkami ulubione kształty ciasteczek i układać je na przygotowanych blachach. Efektywnie korzystaj z form, aby mieć jak najmniej odpadów. Resztę ciasta po pokrojeniu włóż na chwilę do lodówki, będzie łatwiej pracować ze schłodzonym ciastem. Zawsze rób małą dziurkę w połowie każdego kształtu ciasteczka za pomocą foremki do ciastek.
Faza pieczenia
Piecz ciasteczka Linneusza w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut i regularnie sprawdzaj każdą blachę. Gdy brzegi poszczególnych kawałków zaczną lekko różowieć, wyjmij blachę, ciasteczka będą jeszcze wyjęte z piekarnika.
Posmaruj cukierki marmoladą
Upieczonego Lineckiego bez dziur zawsze smarujemy marmoladą porzeczkową i przyklejamy część z dziurką. Można dosłodzić cukrem pudrem lub nie. Przechowywać w pudełku papierowym lub styropianowym wyłożonym folią aluminiową, zawsze w chłodnym miejscu. Jego smak będzie znacznie gładszy i dosłownie rozpływa się na języku.
www.prozeny.cz, www.recepty.cz, www.domacikucharka.cz