Jeden z charakterystycznych deserów włoskich Świąt Bożego Narodzenia został ostro odrzucony: nigdy nie można było sobie wyobrazić, który i dlaczego

Z zagranicy płyną oskarżenia pod adresem jednego z włoskich deserów symbolizujących Boże Narodzenie. Odpowiedzi ze strony słynnego cukiernika nie brakowało.

Nikt nie spodziewałby się, że typowy i reprezentatywny deser bożonarodzeniowy we Włoszech zostanie tak ostro zaatakowany. Ale tak się stało i bardzo nas to oburzyło. Chodzi o krytyka skierowała się w stronę panettoneco było mocno odrzucony przez „Timesa”. który w artykule wyraził się dość negatywnie.

Dziennikarz słynnej brytyjskiej gazety politycznej, Tony’ego Turnbullaw odpowiedzi na wiadomość, że panettone jest szeroko rozpowszechniony także w Wielkiej Brytanii do tego stopnia, że ​​niemal wyprzedził tradycyjny pudding, czyli klasyczny angielski deser bożonarodzeniowy, chciał ostro skrytykować nasz typowy deser.

Łańcuch Sklepy Selfridges faktycznie to deklarował w ostatnich latach Sprzedaż Panettone przekroczyła sprzedaż puddingu świątecznego.

Ładniej jest dawać w prezencie, ale nie tak dobrze zjeść”- napisał Turnbull. Tytuł artykułu był jednoznaczny: „Ponieważ nienawidzę panettone„: dziennikarz chciał wyrazić wszystko, co mu się nie podoba i dla kontrastu wychwalał swój tradycyjny budyń.

Zasadniczo Turnbull definiuje panettone jako ciężkie, rozgotowane I „dobre tylko wtedy, gdy tuż przed datą przydatności do spożycia w kwietniu zrobisz gigantyczny budyń, dodając masło„. Turnbull stwierdza bowiem między innymi, że panettone kupowano by wyłącznie ze względu na piękne opakowanie, w jakim jest zamknięty, a nie ze względu na smak i konsystencję.

W obronie panettone Iginio Massari odpowiada na krytykę „Los Angeles Times”.

Brytyjski atak na panettone nie został doceniony przez mistrza Iginio Massari To odpowiedział na różne krytyczne uwagi o czym wspomniał angielski dziennikarz. Cukiernik z Brescii, jeden z najbardziej znanych we Włoszech, posiadający sklepy w głównych włoskich miastach i zdobyty ponad 300 nagród i wyróżnień, chciał wyjaśnić pewne rzeczy.

Przede wszystkim zadawał sobie pytanie, jakich panettoni Turnbull spotkał i jadł, żeby móc formułować takie stwierdzenia. Czy były to panettone rzemieślnicze czy przemysłowe?Krytyka jest świętością. Ale to co napisał o panettone to bzdura i świadczy o niewielkiej wiedzy o tak skomplikowanym i wyszukanym deserze– powiedział Massari.

Panettone, podobnie jak pandoro, uważane są za włoską doskonałość do tego stopnia, że ​​eksportuje się je do wielu miejsc na świecie. Włoski deser bożonarodzeniowy zyskał międzynarodową sławę właśnie dzięki doskonałej jakości i popularności. Oczywiście istnieje różnica pomiędzy różnymi rodzajami produkcji. Jakość, jeśli jest obecna i wysoka, trzeba docenić, nie można jej uogólniać, a wiemy, że w rozległym obszarze produkcji panettone można znaleźć wszystkiego po trochu.

Mogą być złe produkty, ale z pewnością istnieją panettoni, które są prawdziwym dziełem sztuki cukierniczej, tworzone i przetwarzane ze starannością, uwagą, wyborem najwyższej jakości surowców i to wszystko z pewnością należy wziąć pod uwagę. W przeciwnym razie ocena będzie podsumowaniem i powierzchownością, tak jak wydaje się to mieć miejsce w przypadku „Timesa”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *