Skorupki jaj składają się w 90% z wapnia, a to tylko ułamek minerałów, które zawierają te małe skorupki i dzięki którym możemy leczyć tarczycę lub wrzód żołądka.
Skorupki jaj są tak samo pożywne jak same jajka i chociaż ich spożywanie może być dość dziwne, należy wziąć pod uwagę wiele korzyści zdrowotnych. te małe „zbroje”. Być może nie wiedziałeś, że skorupki jaj mogą korzystnie wpływać na tarczycę, leczyć wrzody żołądka, detoksykować organizm i wzmacniać kości.
Jakie właściwości zdrowotne mają skorupki jaj?
Jajka w skorupkach są etykietowane jako wyjątkowo zdrowe, ale oczywiście nie możemy ich spożywać w takim stanie. Zaleca się przyjmowanie go w postaci proszku razem z innymi produktami spożywczymi. Oprócz tego, że jest dobry na tarczycę, wrzód żołądka,… błonę skorupka jajka zawiera m.in który jest dobry dla skóry, jest również bogaty w kolagen chondroitynowy i glukozaminę, które pomagają złagodzić ból i sztywność stawów.
Główne właściwości zdrowotne skorupek jaj to:
1. Eliminuje toksyczne składniki: Proszek ze skorupek jaj bardzo dobrze oczyszcza krew i eliminuje szkodliwe substancje z organizmu. Można codziennie pić 3 szklanki mieszanki skorupek jaj i wody, a wszystkie toksyczne związki z organizmu zostaną „wypłukane”.
2. Dla tarczycy: Skorupki jaj mają również właściwości odżywcze, które mogą pomóc w dobrym funkcjonowaniu. Świetnym sposobem na wykorzystanie skorupek jaj jest zmieszanie ich z sokiem z cytryny i przechowywanie w lodówce. Wystarczy pić codziennie jedną lub dwie szklanki, a najlepsze efekty osiągnie się spożywając napój na pusty żołądek.
3. Dla: Według niektórych ekspertów skorupki jaj mogą być bardzo skuteczne w leczeniu wrzodów żołądka. Proszek ze skorupek jaj można dodawać do wody lub gorącego mleka i pić regularnie.
4. Zapobieganie i leczenie osteoporozy: Jak już wspomnieliśmy, proszek ze skorupek jaj jest naturalnym źródłem wapnia i innych pierwiastków (np. strontu i fluoru), które mogą pozytywnie wpływać na metabolizm kości. Badania kliniczne przeprowadzone na kobietach po menopauzie i kobietach z osteoporozą starczą wykazały, że proszek ze skorupek jaj zmniejsza ból i osteoresorpcję oraz zwiększa ruchliwość i gęstość kości lub zatrzymuje utratę masy kostnej. Badania kliniczne i eksperymentalne wykazały, że proszek ze skorupek jaj ma pozytywny wpływ na kości i chrząstki oraz jest odpowiedni do zapobiegania i leczenia osteoporozy.
Skład odżywczy skorupy
Najlepszym źródłem są skorupki jaj wapń, ponieważ minerał ten stanowi 90 procent składu muszli. Ponadto wapń jest najobficiej występującym minerałem w organizmie człowieka i większość jego znajduje się w kościach, dlatego wapń jest uważany za środek chroniący przed
Skorupki jaj zawierają także żelazo, miedź, mangan, cynk, fluor, fosfor, chrom i molibden. Dlatego wielu ekspertów zaleca mielone skorupki jaj jako naturalny i bardzo skuteczny suplement wapnia.
Jak przygotować proszek ze skorupek jaj
Zanim spróbujesz cokolwiek wypić, musisz najpierw gotować skorupki jaj przez około dziesięć minut, aby „zabić” wszystkie bakterie. Jeśli nie masz całkowitej pewności, że gotując zabiłeś wszystkie drobnoustroje, włóż muszelki do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około 20 minut. Następnie masz pewność, że muszle są oczyszczone z bakterii. Po sterylizacji w piekarniku muszle wkładamy do wielofunkcyjnej maszyny, która może zmielić muszle i zamienić je w proszek. W zależności od wieku zalecana dzienna porcja wynosi od 1,5 do 3 gramów proszku ze skorupek jaj.
Ryzyko spożycia skorupek jaj
Prawidłowo przygotowany, jak opisano powyżej, proszek ze skorupek jaj jest uważany za bezpieczny. Jest tylko kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę. Po pierwsze, nie próbuj połykać dużych kawałków skorupek jaj, ponieważ mogą zranić gardło i przełyk.
Po drugie, skorupki jaj mogą być skażone bakteriami, a jedną z nich jest Salmonella enteritidis. Aby uniknąć ryzyka zatrucia pokarmowego, należy ugotować jajka przed zjedzeniem skorupki.
Wreszcie, naturalne suplementy wapnia mogą zawierać stosunkowo duże ilości metali toksycznych, w tym ołowiu, aluminium, kadmu i rtęci.
Jednakże ilości tych toksycznych pierwiastków w skorupkach jaj są zwykle niższe niż w innych naturalnych źródłach wapnia, takich jak muszle ostryg, i generalnie nie stanowią powodu do niepokoju, ale należy wziąć pod uwagę ich ilość. Skorupki jaj i ich dwie błony mają różnorodne zastosowania w medycynie.