Nie wszystkie zboża są potrzebne w diecie: dlatego nie możesz schudnąć, dokonałeś złego wyboru

Nie wszystkie zboża pomagają schudnąć podczas diety, ale trzeba wiedzieć, które wybrać. Być może cały czas się myliłeś.

Zwłaszcza w okresie wakacyjnym jemy więcej niż zwykle i decydujemy się na przejście na dietę. Wśród rad, które najczęściej słyszymy jest: zalecenie spożywania zbóż z myślą, że powodują utratę wagi, ale nie zawsze tak jest. Niektóre pomagają poczuć się sytym i mogą wspomóc metabolizm, ale musisz wiedzieć, jak je dawkować i wybierać.

Po pierwsze, gdy mówimy o tych produktach jako o produktach spalających tłuszcz mamy na myśli produkty pełnoziarniste i nierafinowane. Zachowują one wszystkie części ziarna, dzięki czemu charakteryzują się wyższą zawartością białka i dużą ilością błonnika. W ten sposób ograniczają uczucie głodu i obniżają zawartość tłuszczu we krwi poprzez poprawę metabolizmu. Doskonałym przykładem są płatki owsiane.

Płatki te są idealne do walki z nadmiarem cholesterolu i szczególnie nadają się na śniadanie. Kupując go, musisz jednak zdecydować się na opakowania bez dodatku cukru aby nie zniweczyć jego działania. Ponadto dzienna porcja nie może przekraczać pół szklanki (około 40 g), rozmiękczając płatki kroplą odtłuszczonego mleka.

Zboża, które pomogą Ci schudnąć na lunch i kolację

Aby lepiej trawić i uniknąć wzdęć jęczmień okazuje się potężnym sojusznikiem ponieważ jest również bogaty w błonnik. Jej ziarna są również bogate w witaminy z grupy B, które pomagają w utrzymaniu sprawnego i szybkiego metabolizmu. Idealnym rozwiązaniem jest zastąpienie go ryżem w sałatkach i spożywanie go gotowanego razem ze świeżymi warzywami lub w zupach minestrone. Idealna porcja na posiłek to jest 80 gramów.

Oprócz jęczmienia pomaga schudnąć, jest bogaty w żelazo i magnez i dlatego nadaje się do diety sportowców. Dzięki temu szybko poczujesz się syty, dzięki czemu unikniesz dokuczliwych napadów głodu pomiędzy posiłkami, które mogą zrujnować Twoją dietę. Istnieje makaron orkiszowy, który zawiera mniej cukru niż makaron z pszenicy durum, a jednocześnie jest o wiele bardziej pożywny.

Ważne jest, aby podczas jedzenia zbóż unikać nadmiaru ponieważ mogłoby to podrażnić jelito, zamiast utrzymać je w dobrej kondycji. Osoby cierpiące na celiakię mogą wybrać proso – pełnoziarniste ziarno, które pomaga kontrolować apetyt, szczególnie jeśli jest spożywane na śniadanie. Dmuchane lub w formie owsianki jest doskonałe i lekkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *