Gotowanie ziemniaków to nie tylko to
Ziemniaki na pewno nie są jedyne, różne ich rodzaje nadają się do przygotowania różnych dań. Różne rodzaje i grupy ziemniaków rozpoznasz po ich smaku, ale ważne są również inne właściwości kulinarne. Oderwijmy się od niepowodzeń. Nawet niewtajemniczeni odkryją, że rodzaj użytej owsianki jest nieodpowiedni, gdy owsianka jest zbyt oślizgła i żylasta. Ziemniaki w sałatce rozpadają się na papkę i tym podobne.
Źródło: YouTube
Wybierz odpowiedni rodzaj ziemniaków
Typ A stosowany jest w sałatkach, ładnie trzyma swój kształt i nie rozpada się. Typ B jest uniwersalny i można go wbijać również w inne produkty spożywcze. Z drugiej strony typ C jest bogatszy w skrobię i dlatego jest lepszy do ciast, chipsów ziemniaczanych i tym podobnych. Jeśli się pomylisz, nikt nie urwie Ci głowy, ale może tak nie być, nawet jeśli dania ziemniaczane nie są zbyt wymagające.
Jeśli chodzi o gotowanie w skórze, robi się to przede wszystkim dlatego, że ugotowane w ten sposób ziemniaki są smaczniejsze. Ziemniaki po prostu zachowują swój aromat i smak, jednak gotowanie w skórce nie zawsze jest możliwe, ale zacznijmy od tego, że jest to możliwe i wygodne.
Ziemniaki w skórce i figi z połówkami
Wystarczy namoczyć ziemniaki w wodzie na krótki czas, strzepnąć resztki gliny lub innych zabrudzeń i ugotować je w czystej, osolonej wodzie. Użyj igły lub cienkiego noża, aby upewnić się, że są wystarczająco ugotowane w środku, poczekaj, aż ostygną i obierz je. Nakłuj widelcem, a drugą ręką przekłuj skórkę i zdejmij ją z ziemniaka w większych kawałkach.
Jeśli skórka jest grubsza, a ziemniak jest ładny, duży i nieuszkodzony, możesz go pokroić dookoła. Po ugotowaniu można następnie uwolnić połówki delikatnym pociągnięciem i po prostu wyciągnąć oba równe kawałki skóry w dół.
Starsze ziemniaki i pieczenie
Są jednak sytuacje, w których gotowanie w skórze nie jest odpowiednie. W przypadku młodych ziemniaków o skórce nie można nawet mówić. Można go delikatnie zeskrobać szczotką drucianą i nie pozostanie nic do obierania.
W odwrotnym przypadku, gdy ziemniaki są już stare, gumowate, a skórka brzydka i mięsista, lepiej pokroić jak najwięcej i ugotować kawałki ziemniaków. Ziemniaki będą gotowe szybciej, a w przypadku ucierania lub przerabiania na ciasto, łatwiej będzie się z nimi pracować.
Nie zapominaj też, że nie musisz gotować dobrych ziemniaków. Wystarczy pokroić je w kliny i upiec całkowicie suche w piekarniku. Wystarczy, że położysz na nim kawałek masła i szczyptę soli, abyś mógł polizać się za uszami. Jeśli wolisz dużo smaków i aromatów, posmaruj je oliwą i posyp przyprawami według upodobań. Ziemniaki to zdecydowanie nie tylko dodatek, ale także proste danie, które może być nie tylko sycące, ale przede wszystkim pyszne.
Źródła: huffingtonpost.co.uk, toprecepty.cz