Domowy pasztet świąteczny: Jeśli nie masz wątroby, możesz użyć także mięsa. Gotowe za dziesięć minut

Nie ma nic lepszego niż domowy pasztet, który przygotowujesz samodzielnie i dokładnie wiesz, jakie składniki zawiera. W ten sposób uzyskacie Państwo nie tylko lepszą jakość niż kupowane pasztety, ale przede wszystkim absolutnie doskonały smak, który będzie odpowiadał Waszemu podniebieniu. A jeśli nie jesteś fanem podrobów, możesz je łatwo zastąpić klasycznym mięsem. Skorzystaj z przepisu, który zajmie Ci niemalże chwilę, a pasztet w kuchni będziesz mógł wyczarować dosłownie w kilka minut.

Źródło: YouTube

Świąteczny domowy pasztet z wątróbek

Najpierw na patelni roztapiamy 50 g masła, następnie dodajemy 600 g obranej i oczyszczonej wątroby drobiowej i smażymy tak, aby w środku pozostała różowa i nie stwardniała. Dwie trzecie pieczonej wątroby wraz z ciastem przełóż do pojemnika, w którym będziesz później miksował pasztet. Pozostałą ilość pokroić na mniejsze kawałki.

W tym momencie na patelni rozgrzej 25 g masła, dodaj 150 g szalotki pokrojonej w półpierścienie i poczekaj, aż się zeszkli. Doprawiamy lekko pieprzem, dodajemy ½ łyżki drobno posiekanych listków tymianku i taką samą ilość posiekanej natki pietruszki, smażymy kolejną minutę. Następnie wlać 25 ml białego octu winnego, zagotować do całkowitego zagotowania, następnie dodać 100 ml białego porto lub innego wina deserowego i chwilę zagotować.

W drugim naczyniu rozpuść 175 g masła i wlej je do pojemnika z wątróbką i ciastem, dodaj także podsmażoną szalotkę z przyprawami i 2 anchois, przetarte i bez kości. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Posyp pokrojoną wątróbką, ponownie ½ łyżki świeżych liści tymianku i natki pietruszki i dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Jak służyć

Miękki pasztet podzielić na małe porcje i każdą porcję posmarować odrobiną roztopionego smalcu. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub bagietką. Doskonałym dodatkiem są oczywiście żurawiny.

Zamień wątrobę na mięso

Jeśli nie lubisz wątróbki, możesz w ten sam sposób przygotować pasztet nie tylko z wieprzowiny, drobiu czy królika, ale także z dziczyzny.

Powiązane artykuły

www.ferty.cz, www.stream.cz, www.apetitonline.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *