Puree ziemniaczane, jakiego nigdy wcześniej nie próbowałeś: oto niezawodny sposób, aby były gładkie i pozbawione grudek!
Ziemniaki to bulwa i jest to potrawa, którą prawie każdy lubi, są również doskonałe po ugotowaniu, a także nie można im się oprzeć w piekarniku, smażeniu lub do przygotowywania pysznych przepisów, jest to bardzo wszechstronne jedzenie, które można wykorzystać na różne sposoby w kuchni. Tak naprawdę możemy je wykorzystać do zrobienia gnocchi lub połączyć je z warzywami, takimi jak fasolka szparagowa czy szpinak. Można przygotować wiele przepisów z ziemniakami.
Puree ziemniaczane to jeden z najbardziej tradycyjnych przepisów jakie możemy uzyskać z tego składnika, to niezawodna wybawicielka obiadu, którą możemy łączyć z rybami, mięsem czy innymi warzywami. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników, wystarczy mleko, parmezan, masło, gałka muszkatołowa, sól i oczywiście ziemniaki. Alternatywnie zamiast masła można użyć oleju, a mleko krowie można zastąpić napojem roślinnym, takim jak mleko sojowe, owsiane lub ryżowe.
Pyszne puree ziemniaczane, wszystkie kroki, aby uniknąć tworzenia się grudek
Aby przygotować puree należy najpierw ugotować ziemniaki na patelni bezpośrednio ze skórką, od momentu zagotowania będą musiały się gotować około 30/40 minut, należy jednak wykonać próbę, kiedy widelec wejdzie do środka ziemniaki i wtedy będą gotowe.
Odcedź je i usuń skórkę, rozgnieć je zwykłym widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub innym odpowiednim narzędziem. Po uzyskaniu puree do ziemniaków dodajemy sól, gałkę muszkatołową i parmezan. Ciasto przełożyć na patelnię, w międzyczasie w rondelku podgrzać mleko, gdy będzie już gorące, wlać je powoli na patelnię z ziemniakami i zacząć energicznie wymieszać z biczem. Rozgrzej ogień pod patelnią z ziemniakami i utrzymuj ogień na niskim poziomie, następnie dodaj masło, kontynuując mieszanie.
Po kilku minutach puree będzie gotowe, jego konsystencja powinna być miękka, aksamitna i bez grudek, jeśli wykonasz wszystkie kroki, nie będzie żadnych problemów. Pamiętaj, aby spróbować puree i sprawdzić, czy dodałeś wystarczającej ilości soli, danie można podawać od razu.