Szał jedzenia w sylwestra. Przysmaki, które znikają z talerza w mgnieniu oka

Końcowe przygotowania do zbliżającego się Sylwestra zaczynają nabierać tempa. Imprezowe ubrania wiszą już w szafie, a domowe SPA działa pełną parą. Przygotowanie poczęstunku dla zaproszonych gości w dalszym ciągu należy do obowiązków. Jeśli nie chcesz godzinami siedzieć zamknięty w kuchni, sięgnij po te ekspresowe przepisy.

Zdjęcie: Shutterstock/Ground Picture

Sałatka ekspresowa z tortellini

Połączenie warzyw i tortellini nadziewanych smacznym nadzieniem w sałatce to pomysł na posiłek dwa w jednym. Z kilku prostych składników można przygotować pożywną przekąskę, która zniknie do ostatniej łyżki na sylwestrowej imprezie.

Składniki:

  • 300 g makaronu tortellini ze szpinakiem i serkiem ricotta
  • ½ czerwonej lub żółtej papryki
  • 100 g szynki drobiowej
  • 100 g rukoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • ½ zielonego ogórka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Tortellini ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. Odcedź je, przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Odsączoną kukurydzę przełóż do dużej salaterki i przygotuj resztę składników.
  3. Paprykę, ogórek i szynkę pokroić w drobną kostkę i dodać do kukurydzy. Na wierzchu ułóż rukolę i tortellini.
  4. Teraz zacznij przygotowywać sos czosnkowy. W małej misce wymieszaj majonez, jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól.
  5. Sosem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj. Podawać potrawę natychmiast po przygotowaniu. Smacznego!

Kanapki z gruszkowym serem pleśniowym

Małe kanapki o słodkim smaku karmelizowanej gruszki, orzechowej posmaku i wyrazistym charakterze sera pleśniowego podbiją serca smakoszy. Do ich przygotowania można wykorzystać domową bagietkę lub wybrać pieczoną z pobliskiej piekarni.

Składniki:

  • 2 bagietki
  • Oliwa z oliwek
  • 1 gruszka
  • ½ łyżeczki cukru
  • garść rukoli
  • 60 g sera z niebieską pleśnią
  • ocet balsamiczny
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Najpierw pokrój chrupiące bagietki na małe plasterki, które następnie obficie posmaruj oliwą z oliwek. Na każdym plasterku połóż porcję rukoli.
  2. Gruszkę ze skórką kroimy w bardzo cienkie plasterki, które następnie smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  3. Podgrzane gruszki posypać 1 łyżeczką cukru i smażyć, aż ładnie się skarmelizują. Kiedy zauważysz, że każdy plasterek zrobił się brązowy, usuń je z patelni.
  4. Połóż gruszki na rukoli, dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy i udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi i kropką octu balsamicznego. Smacznego!

Pieczarki w chrupiącej panierce serowej

Ciekawy dodatek do obiadu i doskonała przekąska na sylwestrowe szaleństwo. Smaczne grzyby w cieście serowym najlepiej smakują na ciepło. Przygotuj je przed przybyciem gości, podgrzej przez chwilę w piekarniku lub kuchence mikrofalowej w trakcie przyjęcia i podawaj głodnym imprezowiczom.

Składniki:

  • 400 g grzybów
  • 2-3 jajka
  • 60 g startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbij do małej miski i dokładnie je ubij. Następnie dodać przesianą mąkę, pieprz i starty ser.
  2. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką lub widelcem, aż ciasto uzyska gęstą konsystencję.
  3. Pieczarki obieramy, odcinamy nóżki, zanurzamy je dokładnie w cieście i panierujemy w bułce tartej.
  4. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju, upewniając się, że są obsmażone ze wszystkich stron.
  5. Gdy pieczarki się usmażą, przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i poczekaj, aż nadmiar tłuszczu odcieknie.
  6. Podawać jako przekąskę lub z ulubionymi sosami. Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Tatar na Sylwestra. Jedną rzecz robię z mięsem i mój szwagier nie chce bez niego wracać do domu. Tu nie chodzi o załączniki

Poniosą Cię na rękach do tego sylwestrowego dania. Kluczem jest składnik pomagający na kaca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *