Kuchnia to miejsce, w którym zazwyczaj spędzamy dużo czasu. Miejsce, w którym rodzina zbiera się wieczorem, aby zjeść i podzielić się wrażeniami z dnia. Ale kuchnia to także miejsce, w którym jest dosłownie pełno bakterii – na blatach, uchwytach lodówek, szafkach, kuchence, kranie…
Brytyjska mikrobiolog Primrose Freestone wymienia kilka śmiertelnych chorób, które może wywołać zwykły ręcznik kuchenny.
Mikroorganizmy na naszym ręczniku mogą powodować infekcję dróg oddechowych, infekcję skóry, infekcję dróg moczowych, infekcję serca, infekcję oczu, infekcję płuc i wiele innych niebezpiecznych chorób. Przestraszyłeś się? No cóż, powiem Ci, że jest powód…
Według Freestone głównym powodem tak dużej liczby niebezpiecznych zarazków w tym ukochanym pokoju w domu jest to, że ręczniki pochłaniają dużo wilgoci. A wilgoć jest jednym z warunków rozwoju całych kolonii bakterii.
I nie, nie ma powodu do paniki. Pamiętaj o tym i pamiętaj o częstej zmianie ręczników. Zwłaszcza jeśli są już całkiem mokre.
Zaleca się pranie ręcznika kuchennego przynajmniej raz w tygodniu, jeśli nie częściej. Zmień go natychmiast, gdy zrobi się zbyt mokry. Podczas prania ręczników dodaj ocet lub sodę do przegródki na detergent.
Inną opcją jest po prostu rozpoczęcie używania rolki kuchennej. Nie jest to bardziej ekonomiczne i tańsze, ale za to bezpieczniejsze ze zdrowotnego punktu widzenia. Zwłaszcza jeśli masz małe dzieci lub członków rodziny cierpiących na alergie.