Kiedy spodziewamy się gości, wokół tego tortu panuje duży ruch. Każdy chce, żebym to zrobiła, bo smakiem przewyższa wszystkie klasyczne ciasta, jakie znamy. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Połączenie smaków i banalnie proste przygotowanie. Smaku dopełnia konfitura porzeczkowa, która doskonale komponuje się ze słodkim śniegiem.
Domowe ciasta są niezastąpione. Choć trzeba im poświęcić trochę czasu i cierpliwości, to nadrabiają wszystko swoim smakiem. Ten wypiek jest w naszej rodzinie od lat i jeszcze nikomu się nie znudził. Krótkie ciasto, lekko kwaśny konfitura porzeczkowa i słodki śnieg tworzą smak trudny do imitacji. Ten przepis nigdy się nie zawiódł i zawsze się sprawdzał, dlatego polecamy przygotować go na Sylwestra. Twoi goście będą zachwyceni.
Przepis na kruche ciasto
Składniki na ciasto kruche
- 700 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 200 g zimnego masła,
- 4 żółtka.
Dodatki do śniegu
- 4 białka jaj,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g cukru pudru.
Inne składniki
- 500 g dżemu porzeczkowego.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta kruchego. Do dużej miski przesiej mąkę pełnoziarnistą, dodaj masło podzielone na mniejsze kawałki. Do miski dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka oddzielone od białek. Dokładnie zagniatamy nożem, a następnie intensywnie wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite i bez grudek.
- Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednego z nich dodajemy kakao i mieszamy do całkowitego połączenia. Ciasto kakaowe i jedną z klasycznych części ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
- Ostrożnie rozwałkuj trzecią część na naleśnik o kształcie podobnym do formy, której będziesz używać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec około 10 minut, następnie wyjąć i ostudzić.
- Na upieczony spód rozsmaruj obficie konfiturę porzeczkową. Wyjmij ciasto kakaowe z lodówki i również zwiń je w ciasto. Rozłóż go na wierzchu ciasta, tworząc kolejną warstwę, a następnie ponownie posmaruj dżemem.
- Oddzielone wcześniej białka włóż do miski i za pomocą miksera ubij je na sztywną pianę. Na koniec posypać cukrem i mąką ziemniaczaną, wymieszać. Na ciasto posypujemy śniegiem i wyrównujemy go szpatułką.
- Wyjmij ostatnią część ciasta z lodówki i zetrzyj ją na grubej tarce bezpośrednio na śnieg.
- Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Pikantne pierniki – sylwestrowy poczęstunek o bożonarodzeniowym smaku
Ciasto makowe z kremem czekoladowym