Nigdy nie potrafiłabym używać jednej strony tarki. Kiedy teściowa mi to pokazała, nie mogłam uwierzyć własnym oczom

Tarka jest wspaniałym pomocnikiem i prawdopodobnie nie znajdziesz bez niej żadnej kuchni w Czechach. W jakiś sposób każdy uczy się z niego korzystać intuicyjnie, ale możesz być zaskoczony wszystkimi funkcjami, jakie posiada.

Tajemnicza Czwarta Partia

Na przykład wielu używa tylko dwóch z czterech boków, największych. Wiele osób może wówczas nadal korzystać z trzeciego. Jednak prawie nikt nie używa tzw. czwartej strony tarki, bo nie ma pojęcia do czego ona służy.

Ta strona ma zwykle tylko jedno, ale w niektórych przypadkach trzy wydłużone ostrza. Ostrza te działają w jednym kierunku, z wyjątkiem jednego, które ma perforowane otwory skierowane dookoła na zewnątrz.

Ta strona tarki jest absolutnie fantastyczna, gdy chcesz zetrzeć twarde, suche produkty na drobny proszek. Tak powstaje na przykład bułka tarta ze starych bułek. Ale możesz także zetrzeć chleb lub twarde sery, takie jak parmezan. Ale to nie wszystko. Doskonale ściera także czekoladę, laski cynamonu, gałkę muszkatołową czy skórkę cytrynową.

Zdjęcie: Shutterstock

Jak prawidłowo używać tarki

Na koniec porozmawiajmy o kilku bardzo przydatnych wskazówkach, jak traktować taką tarkę. Przede wszystkim trzeba zdać sobie sprawę, że znajduje się na niej mnóstwo małych dziurek, które są zatkane i że zmywarka często myje bardzo niedokładnie. Dlatego zaleca się mycie tarki ręcznie, za pomocą szczotki. Przede wszystkim nie należy na nim czyścić gąbką, gdyż może się rozerwać. Po umyciu dobrze jest pozostawić tarkę do wyschnięcia na powietrzu, ponieważ przy użyciu szmatki może się ona również podrzeć.

Jeśli chcesz zetrzeć masło lub bardziej miękkie sery, włóż je najpierw do zamrażarki. Tylko na moment. Stwardnieją i nie będą tak bardzo przylegać do metalu. Dobrze jest też trzeć w rękawiczkach, bo im mocniej trzemy, tym większe jest prawdopodobieństwo, że dotkniemy palcem tarki.

Zdjęcie: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *