Wydaje się, że zrobienie polewy czekoladowej nie jest trudne. Jednak często zdarza się, że nawet jeśli zrobiłeś wszystko zgodnie z przepisem, lukier jest rzadki i spływa z ciasta. Na szczęście jest na to sposób.
Wisienką na torcie nie tylko wzbogaca jego smak, ale także nadaje mu piękny wygląd. Przepisów i sposobów na zrobienie idealnego lukieru jest wiele, ale okazuje się, że wystarczy zrobić tylko jedną rzecz, a wyjdzie idealnie, a ciasta nie będą płynne. Oto sprawdzona wskazówka dotycząca słodyczy.
Co zrobić gdy lukier czekoladowy jest za rzadki? Kluczem do sukcesu jest temperowanie czekolady
Często zdarza się, że pomimo przestrzegania przepisu lukier nie wychodzi. Czasami jest zbyt gruby, matowy lub zbyt cienki. Co z tym? Okazuje się, że wystarczy poświęcić kilka minut, a otrzymasz pięknie lśniące i idealnie pokryte ciasto. Kluczem do takiej polewy jest temperowanie czekolady. Najczęściej korzystamy ze stołów przygotowanych wcześniej, które zostały poddane hartowaniu w temperaturze do 32 stopni Celsjusza, dlatego konieczne jest powtórzenie procedury podczas przygotowywania polewy.
Jak zrobić lukier z roztopionej czekolady? Zrób jedną rzecz, a będzie idealnie
Temperowanie to proces topienia, chłodzenia i podgrzewania czekolady. Dzięki temu czekolada będzie ładna i błyszcząca, a także nie rozpłynie się szybko i nie rozpłynie się w ustach. Aby przygotować lukier, rozpuść pokruszoną czekoladę w rondelku z odrobiną mleka. Podgrzewamy do 46-49 stopni i następnie schładzamy. Następnie ponownie podgrzewamy. Dzięki temu procesowi masło kakaowe ostygnie, a lukier nie będzie zbyt rzadki, dzięki czemu po wylaniu na ciasto szybko twardnieje. Możesz wykonać szybki test, aby sprawdzić, czy lukier jest płynny. Wystarczy wziąć kawałek i rozłożyć go na papierze do pieczenia. W ten sposób możesz sprawdzić, jak szybko zastyga.
Redakcja Pasja w Tobie ().
Powiązane artykuły:
Tatar na Sylwestra. Jedną rzecz robię z mięsem i mój szwagier nie chce bez niego wracać do domu. Tu nie chodzi o załączniki
Poniosą Cię na rękach do tego sylwestrowego dania. Kluczem jest składnik pomagający na kaca