Jakie odżywianie zmniejsza aktywność gruczołów łojowych – odpowiada dermatolog





Niektóre pokarmy zwiększają intensywność gruczołów łojowych. To nie tylko pogarsza stan skóry tłustej, ale może również prowadzić do wysypek, zaostrzenia trądziku i innych chorób skóry. Dermatolog Swietłana Jakubowska opowiedziała portalowi sb.by, jak powinna wyglądać dieta osób z cerą tłustą, problematyczną ze względu na nadczynność gruczołów łojowych:

– Osoby posiadające cerę tłustą muszą na nią uważać żywność o wysokim indeksie glikemicznym. Przede wszystkim są to wszelkiego rodzaju słodycze – od bułek po ciasta. Zabronione są batony, nawet jeśli na opakowaniu widnieje informacja „niskosłodzony”, a także słodkie produkty mleczne: twaróg, twaróg, jogurty łyżkowe i pitne itp.

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym aktywują w organizmie produkcję pewnych substancji, które wiążą się z receptorami gruczołu łojowego i w ten sposób poprawiają jego funkcję.

Nadmierne stosowanie tego typu produktów powoduje, że skóra staje się bardziej tłusta i skłonna do wyprysków.

Niedawne badanie to wykazało tłuste smażone jedzeniespożywany w dużych ilościach może również zwiększać produkcję sebum.

mleko – podkreślam: jest to mleko i nie każde mleko, – podobnie jak produkty o wysokim indeksie glikemicznym, dostając się do organizmu, powoduje wytwarzanie substancji, które oddziałując z receptorami na gruczole łojowym, zmuszają go do produkcji sebum w zwiększone ilości. Ustalono, że efekt ten jest bardziej typowy dla mleka o niskiej zawartości tłuszczu. Mleko o wyższej zawartości tłuszczu nie wpływa na tłustość skóry, ale może zwiększać widoczność trądziku i powodować wysypki skórne.

Aktywność gruczołów łojowych również prowokuje bardzo gorące jedzenie. Gorąca zupa, herbata, kawa powodują napływ krwi do naczyń twarzy. Sieć naczyniowa jest ściśle połączona z gruczołami potowymi i łojowymi. Z tego powodu narażenie na wysokie temperatury usprawnia ich pracę. W rezultacie skóra twarzy staje się bardziej tłusta.

Jak widać, osobom z cerą tłustą warto przyjrzeć się bliżej swojej diecie oraz temperaturze spożywanych potraw i napojów. Zbilansowana dieta pomoże zmniejszyć ryzyko zwiększonej zawartości tłuszczu i trądziku, dlatego ważne jest regularne spożywanie mięsa, ryb, płatków bezcukrowych, warzyw, ziół i owoców.

Zdjęcie: freepik.com

Wcześniej my napisał o tym, jak często można myć włosy, jeśli masz tłustą skórę głowy.

Zauważyłeś błąd? Wybierz go i naciśnij Ctrl+Enter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *