Powiązane wiadomości
Wykazało to badanie przeprowadzone przez Północnoamerykańskie Towarzystwo Menopauzy (NAMS). Spożywanie nabiału nie pomaga zapobiegać związanej z wiekiem utracie kości lub złamaniom a zwłaszcza w okresie menopauzy. Przegląd, który ma miejsce w przypadku innych produktów spożywczych, takich jak dla kobiecego ciała.
W dzieciństwie zwykle zaleca się spożywanie mleka, ponieważ przetwory mleczne zawierają ponad 12 niezbędnych składników odżywczych, które wspomagają mineralizację kości, w tym wapń, fosfor, witaminę D i wysokiej jakości białko.
Niestety, gdy kobiety wchodzą w okres menopauzy, Ubytek masy kostnej przyspiesza i może prowadzić do osteoporozy. W tym sensie w badaniu opublikowanym w czasopiśmie ’Klimakterium’udowodniono, że spożycie tych pokarmów nie spowalnia utraty kości ani nie zmniejsza ryzyka złamań.
Aby dojść do tego wniosku, eksperci przeanalizowali wpływ spożycia nabiału na gęstość mineralną kości udowej i kręgosłupa. Ponieważ na dwa największe czynniki ryzyka osteoporozy, wiek i płeć, kobiety nie mają wpływuwiększy nacisk kładzie się na potencjalne modyfikowalne czynniki ryzyka, które mogą opóźnić tę postępującą chorobę szkieletunieodwracalne, związane z wiekiem i zwiększające podatność kobiet na złamania kości.
„To badanie uzupełnia istniejące, choć niespójne, dane, które mówią, że sugerują brak wpływu spożycia nabiału na gęstość mineralną kości i ryzyko złamania. Istnieje jednak wiele innych korzyści zdrowotnych wynikających z diety śródziemnomorskiej.bogata w owoce, warzywa, zboża, a także chude białka, takie jak ryby i niskotłuszczowy nabiał. Ponadto regularne ćwiczenia, takie jak spacery lub jogging, mogą pomóc w utrzymaniu wytrzymałości kości, a zajęcia poprawiające siłę i równowagę, takie jak joga i tai chi, mogą pomóc w zapobieganiu upadkom” – powiedział dyrektor medyczny NAMS, Stephanie Faubion.