Mięso z kurczaka to duży problem w czeskich supermarketach. Ale możesz natychmiast wykryć problem po kolorze

Od czasu do czasu zdarza się, że jakość pakowanego drobiu nieco się pogarsza. Na szczęście wystarczy jednak zaangażować zmysły podczas zakupów i nie będziesz już „płakał nad swoimi zarobkami” w domu. Jak odróżnić dobre mięso z kurczaka od mniej dobrego w sklepie?

Kolor

Najbardziej wyraźnym wskaźnikiem jest kolor. Zdrowe, świeże i dobre mięso z kurczaka powinno mieć różowy kolor. Absolutnie żadnych siniaków, siniaków, pęknięć, żadnego odcienia zieleni czy szarości. Porównaj kolor wybranego opakowania mięsa z pozostałymi w lodówce. Warto również wiedzieć, że jeśli na mięsie znajdują się wyraźne, drobne paski, oznacza to, że kurczakowi podano sterydy, aby przyspieszyć jego wzrost. Nie martw się, takie mięso Ci nie zaszkodzi, ale będzie słabe pod względem odżywczym.

Opakowanie

Nie wrzucaj bezmyślnie mięsa do wózka, a raczej obejrzyj je nieco dokładniej. Z jednej strony sprawdź termin przydatności do spożycia, z drugiej strony sprawdź, czy opakowanie nie jest nieszczelne lub w jakikolwiek sposób uszkodzone. Może to mieć bardzo negatywny wpływ na świeżość i jakość mięsa. Można też lekko docisnąć mięso, powinno być sprężyste, niezbyt miękkie, nie za twarde. I uważaj na zbyt „mokre” mięso. Duża ilość wody oznacza, że ​​kurczak został schłodzony wodą, a nie powietrzem, co nie jest szkodliwe dla zdrowia, ale nie dodaje smaku i wartości odżywczych.

Zapach

Jeśli nie lubisz mięsa, nie wahaj się go powąchać. Szukasz mięsa o neutralnym aromacie. Zdecydowanie nie bierz niczego, co wygląda podejrzanie.

Zdjęcie: Shutterstock

Etykieta

Na etykiecie „lepszych” kurczaków można znaleźć wiele ciekawych informacji, np. czy kurczak jest ekologiczny, czy był karmiony wyłącznie warzywami, czy też był hodowany bez użycia antybiotyków. Oczywiście im bardziej naturalna hodowla, tym zdrowsze, smaczniejsze i bardziej pożywne mięso.

Jak przechowywać kurczaka?

Surowy drób wytrzymuje 1-2 dni w lodówce. Zawsze przechowuj go w zamykanym pojemniku. Jeśli w tej chwili nie masz czasu na jego przetworzenie, lepiej przechowywać go w zamrażarce, gdzie wytrzyma trzy kwartały roku do roku. Gotowego kurczaka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni, a w zamrażarce przez 2-6 miesięcy.

Zdjęcie: Shutterstock, źródło: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *