Czeszki zaczęły gotować ziemniaki nawet za pomocą siatki ze sklepu. Gdy raz spróbujesz, nie będziesz chciał niczego innego

Kto nie lubi ziemniaków powinien zgłosić się! Z pewnością nie będzie wielu rąk do góry. Ziemniaki to tak smaczny, sycący i zmienny dodatek, który każdy wybierze. Najpopularniejsze są gotowane, smażone, smażone, puree lub puree. Z pewnością istnieją inne sposoby ich przygotowania. Jedynym minusem jest skrobanie i krojenie, które zajmuje nam trochę czasu i które eliminuje się za pomocą ryżu lub makaronu.

Jednak w Internecie zaczął rozprzestrzeniać się dość ciekawy gadżet, który z pewnością docenią miłośnicy ziemniaków i przeciwnicy ich drapania. Ale możesz go używać tylko wtedy, gdy zamierzasz ugotować tłuczone ziemniaki lub tłuczone ziemniaki na lunch.

Uderzenia bez drapania

Pewnie by Ci to nie przyszło do głowy, ale jeśli kupisz ziemniaki w siateczkowym worku, to możesz je ugotować w całym opakowaniu. Sposób, w jaki przywiozłeś ich do domu. Oczka są na tyle duże, że wygodnie umyją ziemniaki w siatce. A potem wrzucasz je wraz z opakowaniem do garnka.

Zaoszczędzi Ci to dużo pracy. Po ugotowaniu wystarczy je przecisnąć przez siateczkę, a na zewnątrz zostanie wypchnięty tylko środek. Skórki pozostają bezpiecznie uwięzione wewnątrz siatki.

Jak przechowywać ziemniaki

A jak prawidłowo przechowywać ziemniaki, aby jak najdłużej zachowały świeżość? Jeśli je kupiłeś plastikową torebkę, zabierz je ze sobą do domudzięki czemu mogą swobodnie oddychać.

Oczywiście, nawet jeśli są brudne nie myj ich, zanim zdecydujesz się je ugotować. Brud chroni je przed przedwczesnym zepsuciem, a wilgotne ziemniaki mogą zacząć pleśnieć.

Przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu, ale nie w lodówce. W zbyt niskich temperaturach skrobie zamieniają się w cukry, co negatywnie wpływa na powstały smak bulw. Niewiele osób lubi niespodziewanie słodkie ziemniaki.

Zdjęcie: Shutterstock

Uważaj na zieleń

Jeśli bulwy są zielone, oznacza to, że prawdopodobnie były przechowywane na słońcu. Przeważnie ten kolor oznacza po prostu nieszkodliwy wzrost chlorofilu. Ale może to również oznaczać wzrost zawartości toksycznego związku solaninyktóry w większych ilościach powoduje bóle głowy i nudności.

Solanina koncentruje się głównie w skórkach i pędach, więc jeśli obierzesz ziemniaka z zielonymi plamami, pozbędziesz się niebezpieczeństwa. Ale jeśli jest zielony w całości, lepiej go wyrzuć. Poza potencjalnymi komplikacjami zdrowotnymi, nie będziesz nawet czerpał z tego przyjemności. Jest przeważnie gorzki.

Nie przechowuj ziemniaków razem z cebulą. Dzieje się tak, ponieważ uwalnia gaz, który powoduje szybsze psucie się ziemniaków.

Ugotowałeś dużo ziemniaków i nie masz czasu ich wykorzystać? Nie ma znaczenia, gotowane ziemniaki możeszw odróżnieniu od surowego, w szczelnym pojemniku zamrażać.

Zdjęcie: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *