Blogerka kulinarna podzieliła się przepisem na delikatnego i soczystego kurczaka z chrupiącą skórką.




Pieczony kurczak z ziemniakami w piekarniku to jedno z najpopularniejszych i najprostszych dań. Idealnie sprawdzi się nie tylko na rodzinny obiad czy kolację, ale także na wyjątkowe chwile – na świątecznym stole. Blogerka kulinarna podzieliła się przepisem na delikatnego i soczystego kurczaka z chrupiącym i aromatycznym wierzchem.

Zdjęcie: freepik

Do przygotowania potrzebne będą składniki:

  • kurczak – 2 kg;

  • ziemniaki – 1 kg;
  • czerwona cebula – 100 g;
  • cytryna – 1/2 szt.;
  • świeża natka pietruszki – 20 g;
  • masło – 150 g;
  • czosnek – 5 ząbków;
  • Zioła prowansalskie – 1,5 łyżeczki;
  • mielony czarny pieprz – 1 łyżeczka;
  • olej roślinny – 1,5 łyżki. l.;
  • suszona pietruszka – 1 łyżeczka;
  • sól – 2 łyżeczki.

Najpierw opłucz kurczaka, usuń gruczoł guziczny i dokładnie osusz ręcznikiem. Teraz obierz wymaganą ilość ziemniaków. Pokrój ją w duże kawałki 3-4 cm.Cebulę czerwoną obierz i pokrój w duże plasterki.

Następnie wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż na nim ziemniaki i cebulę, dodaj olej roślinny, sól i pieprz do smaku. Można dodać także suszoną natkę pietruszki. Teraz wszystko dobrze wymieszaj. Ziemniaki dociśnij do brzegów, a na środku połóż kurczaka.

W misce oddzielnie wymieszaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać także zioła prowansalskie, czarny pieprz i sól.

Za pomocą noża wykonaj dziury w tuszce kurczaka. Teraz za pomocą pędzla cukierniczego nałóż na mięso przygotowane masło i przyprawy. Rozłóż go równomiernie. Umieść cytrynę i świeżą pietruszkę wewnątrz kurczaka dla smaku. Zwiąż nogi sznurkiem kuchennym.

Włóż blachę do pieczenia z ziemniakami i kurczakiem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Następnie rozpakuj mięso i gotuj przez kolejne 40 minut.

Kurczak z pieczonymi ziemniakami jest gotowy. Możesz podać danie na stole.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *