Na imprezie nie może zabraknąć przekąsek. Jeśli brakuje Ci pomysłów na ciepłe posiłki, koniecznie sprawdź przepis na tartę ze szpinakiem i łososiem. To pyszne i zdrowe danie, które pokochają Twoi goście. Przeczytaj, jak go przygotować.
Tarta szpinakowa z łososiem to prosty przepis, wykorzystujący powszechnie dostępne i łatwo dostępne składniki. Kolejną zaletą tego dania jest to, że można je podawać na ciepło lub na zimno. Ładnie prezentuje się na stole i zachwyca smakiem. Warto ją przygotować i zaimponować gościom swoim talentem kulinarnym.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- sól dla smaku
- kilka łyżek zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 200 g łososia
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki
- 1 jajko
- 100 g startego sera
- olej lub masło do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić tartę z łososiem i szpinakiem?
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. Do dużej miski przesiać mąkę i dodać sól. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki i żółtko. Wyrabiaj ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać łyżkę zimnej wody. Uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Przechowywać w lodówce przez co najmniej godzinę.
Wystudzone ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 15 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze możemy przystąpić do przygotowywania nadzienia. Drobno posiekaj czosnek i szpinak. Warzywa dokładnie smażymy na rozgrzanej patelni, aż większość wody odparuje. W osobnej misce wymieszaj jajko ze śmietaną, aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj większość szpinaku i startego sera. Doprawić solą i pieprzem. Łososia pokroić na małe kawałki.
Powstałą masę wylewamy na przygotowane ciasto i układamy na nich łososia i resztę szpinaku. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, tym razem na 25-30 minut.
Smacznego!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
To klops! Przepis na szybki i pożywny obiad
Aksamitny sos grzybowy odpowiedni na święta i nie tylko. Potrzebujesz tylko kilku składników, a resztę możesz zamrozić