Choć wielu osobom makaron kojarzy się z Włochami, jego ojczyzną są Chiny, gdzie do dziś jest on bardzo popularną potrawą. Choć o makaronach powiedziano i napisano już wiele, to tradycyjne, spotykane w kuchni słowackiej, przypisuje się nadwagę i otyłość. Jeśli jednak lubimy stare, dobre makarony, nie musimy z nich rezygnować, tylko sięgnąć po makarony koniakowe, które zaczynają podbijać słowacki rynek.
Makaron Konjac: Kilka słów o produkcie
Makaron konjac, zwany także makaronem shirataki, to produkt, który dopiero niedawno zaczął pojawiać się w słowackich sklepach i dopiero zyskuje uznanie. Wbrew pozorom nie jest to żywieniowa innowacja ostatnich lat, ale coś, co powstało już w VI wieku n.e. w Azji. Makaron Konjac nie każdemu od razu przypadnie do gustu: ma nieco inną, żelową konsystencję, która różni się od makaronów, które znamy, ich przeżuwanie zajmuje też nieco więcej czasu, a ich początkowy smak nie zawsze jest zachęcający. Warto jednak wiedzieć, jak je przyrządzić: wtedy będą uroczym dodatkiem do posiłków, a ich niskokaloryczna zawartość to kolejny argument, aby po nie sięgać.
Makaron azjatycki: jak się je robi?
Jaki jest sekret makaronu koniakowego? Przede wszystkim jest to fakt, że składają się w 90% z wody, zaś spoiwem jest mąka pozyskiwana z rośliny rosnącej w Azji, czyli makaronu konjac. Krótki i prosty skład to sukces tych makaronów, które Azjaci spożywają od wieków i które śmiało mogą konkurować z makaronami wytwarzanymi z tradycyjnych zbóż. Co ciekawe, odpowiednio ugotowany makaron konjac staje się produktem uniwersalnym, a jego smak będzie zależny od składników, z którymi zostanie podany. Mąka Konjac doskonale chłonie smaki, a taki makaron jest jedynie tłem dla niesamowitych potraw, jakie można z nich przygotować.
Makaron cudowny? Oto zalety shirataki (makaron brandy)
Wiadomo już, że cechą charakterystyczną makaronu konjac jest jego prosty skład. Jednak nie tylko to sprawia, że są one pożądane w wielu zakątkach świata. Shirataki jest bogatym źródłem błonnika i jak wiadomo to właśnie ta substancja ma ogromny wpływ na jelita: poprawia ich funkcjonowanie, wspomaga utrzymanie szczupłej sylwetki, zniechęca do podjadania między posiłkami, a także wspomaga odporność. Na jego korzyść przemawia również fakt, że jest niskokaloryczny, gdyż w 100 g znajdziesz jedynie 6 kcal, co nie zaatakuje utrzymania wagi.
Makaron konjac nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na różne choroby żołądka, w tym celiakię, nietolerancję glutenu i alergię. Dzięki prostemu składowi makaron nadaje się także dla diabetyków, gdyż posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Dzięki temu łatwiej jest kontrolować poziom cukru we krwi i uniknąć napadów głodu.
Jak spożywać makaron konjac?
Zanim nauczymy się spożywać makaron konjac, warto wiedzieć, jak go dobrze ugotować, gdyż pierwszy kontakt z tym produktem może zniechęcić do dalszych kulinarnych podbojów. Shirataki dostępne jest w torebkach z płynem, który ma bardzo mocny zapach i nie jest dla każdego. Przed przygotowaniem warto zatem po otwarciu przepłukać makaron koniakowy pod zimną bieżącą wodą, co pozwoli pozbyć się nieprzyjemności.
Teraz pozostaje tylko ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a proces ten zajmuje dosłownie kilka minut. Wreszcie bis. Z czym podawać makaron konjac? Choć przygotowywanie ich na sposób azjatycki wydaje się naturalne, nie jest to jedyne ich zastosowanie. Z łatwością dodasz go do wszystkich swoich ulubionych dań oraz dań, w których do tej pory dominował jego pszenny odpowiednik. Twoje zadanie ułatwi fakt, że konjataki coraz częściej sprzedawane są w różnej postaci, więc nie będzie problemu z jego użytkowaniem i zastosowaniem.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Spaghetti na szybki grudniowy obiad. Coś specjalnego dla zapracowanych osób
Zawsze sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu na obiad. To działa za każdym razem