Zupa pomidorowa z ryżem czy makaronem? Niezależnie od tego, jaką przystawkę do niego przygotujesz, dla wielu osób ten specjal jest jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek. W niektórych gospodarstwach przepis na zupę pomidorową przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Szukasz odmiany i zastanawiasz się, czy zupa może być jeszcze lepsza? Niewielkie zmiany w przepisie mogą mieć ogromne znaczenie. Poznaj nasze pomysły na dobrą zupę pomidorową.
Zupa pomidorowa jest dobrze znana wszystkim miłośnikom tradycyjnych przepisów, ale jednocześnie daje duże pole manewru, gdy mamy ochotę spróbować czegoś nieco innego, ze słodkim i orientalnym akcentem. Przygotuj prawdziwą ucztę dla kubków smakowych.
Zupa pomidorowa, gotowy klasyk kulinarny
O specjalnym statusie zupa pomidorowa w sercach smakoszy świadczy o jej niesłabnącej popularności i ciągłym poszukiwaniu nowych, smacznych odmian ulubionej potrawy. Powstały nawet o nim piosenki, a do dziś utrzymuje się przekonanie, że jest to danie, które w wielu domach pojawia się w poniedziałki, jako sposób na wykorzystanie resztek niedzielnego rosołu.
Choć można to traktować z przymrużeniem oka, domowa zupa pomidorowa faktycznie idealnie wpisuje się w trend mody Zero odpadów podczas gotowania. Obejmuje manewry kulinarne, które dbają o to, aby żaden składnik się nie zmarnował. Co jednak zrobić, żeby zupa smakowała jeszcze lepiej? Proponujemy kilka nietypowych składników na zupę pomidorową.
Jeden składnik robi różnicę
Koneserzy dań pomidorowych nigdy nie zapominają o cukrze podczas pracy w kuchni. Choć kojarzy się przede wszystkim z deserami, istotne jest złagodzenie kwaśnego smaku pomidorów. Tym razem jednak zalecamy zastąpienie go ksylitol lub cukier brzozowy. Dodany do zupy pomidorowej łagodzi jej smak i czyni z niej pyszny przysmak. Nie musisz się martwić, że ksylitol (jako zdrowsza alternatywa cukru) będzie kolidował z innymi przyprawami i składnikami. Należy go dodawać do zupy w małych ilościach – nie więcej niż dwie płaskie łyżki na litr zupy pomidorowej.
Co dodać do zupy pomidorowej? Dodaj garść suszonej żurawiny
Z zdrowotnego punktu widzenia żurawina kojarzona jest przede wszystkim jako naturalny środek na problemy układu moczowego i bardzo bogate źródło błonnika. Z kulinarnego punktu widzenia wręcz przeciwnie, uważane są za doskonały dodatek do słodyczy. Żurawiny w zupie pomidorowej sprawdzają się również jako składnik wzbogacający smak pomidorów i niwelujący kwasowość pomidorów.
Jego włączenie do przepisu nie komplikuje pracy nad zupą. Wystarczy opłukać suszoną żurawinę pod bieżącą wodą i pod koniec gotowania zupy pomidorowej wsypać jej garść do garnka. Domownicy będą tym mile zaskoczeni.
Zupa pomidorowa idealna na zimę
Kiedy na zewnątrz zaczyna robić się chłodno, często szukamy przepisów na rozgrzewające dania. Zupa pomidorowa zwykle nie znajduje się na szczycie listy najpopularniejszych przepisów pod tym względem. Można to jednak bardzo łatwo zmienić, tworząc własne aromatyczna mieszanka przypraw do zupy pomidorowej. Jak to zrobić?
- Drobno zetrzyj kawałek świeżego imbiru i krótko podsmaż na rozgrzanej patelni.
- Zmiel kilka ząbków czosnku (ilość ząbków wybierz według własnych upodobań) i dodaj do imbiru.
- Na koniec dodajemy szczyptę chili i czarnego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) i łączymy z zupą pomidorową.
- Dzięki temu nabiera ciepłego i lekko orientalnego charakteru
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Kiedyś jedli go biedni, dziś jedzą go najbogatsi. Oto prosty przepis na przysmak restauracyjny
Bulion kolagenowy naprawdę działa. Wzmocni Twoje stawy i jelita, poprawi wygląd Twojej skóry