Dziś chyba już nikt nie ma wątpliwości, że woda to świetny wybór. Doskonale gasi pragnienie, dostarcza określonej ilości składników mineralnych, nie zawiera cukru i kalorii. Można go spożywać niemal do woli, według potrzeb i upodobań. Jednak w niektórych przypadkach może nam to zaszkodzić. To nie jest przedawkowanie.
Co się stanie, jeśli zagotujesz wodę więcej niż raz? Wyjaśniamy
Na przestrzeni lat wokół wody pitnej narosło wiele mitów i kontrowersji. Powszechnie wiadomo, że woda z kranu w większości miejsc jest dobrej jakości i można jej używać bez obaw. Są jednak ludzie, którzy czują się bezpieczniej pijąc wodę butelkowaną lub filtrowaną. Jednak dzisiaj skupimy się na wodzie przegotowanej. Być może spotkałeś się z ostrzeżeniem, że nie należy wielokrotnie gotować wody, ponieważ traci ona swoje właściwości, a nawet może stać się toksyczna. Ile jest prawdy?
Na wstępie trzeba wyjaśnić, że wrząca woda wpływa na jej walory, a według niektórych także na smak. Proces ten inaktywuje wszelkie wirusy i bakterie, które mogły się w nim znajdować. Należy jednak zaznaczyć, że woda z kranu jest regularnie badana i musi spełniać rygorystyczne normy. Ryzyko jest zatem niewielkie.
W przeciwieństwie do wody z kranu, woda przegotowana jest uboższa w minerały, zwłaszcza wapń i magnez, dlatego jest bardziej miękka. Ma to swoje zalety i wady. A co z powtarzającym się gotowaniem?
Zapewne spotkałeś się z opinią, że nie należy tego robić. Prowadziłoby to do powstawania i gromadzenia się w wodzie szkodliwych substancji chemicznych. Co prawda w wyniku parowania następuje wzrost stężenia substancji w wodzie, jednak jest ono na tyle małe, że nie ma większego wpływu na nasze zdrowie.
Po zagotowaniu możesz bezpiecznie zagotować wodę drugi, trzeci, a nawet czwarty raz. A jeśli stał w czajniku dłuższy czas, to nawet warto, bo mogły się w nim zgromadzić szkodliwe bakterie.
Oczywiście zalecamy gotowanie tylko takiej ilości wody, jaka jest potrzebna na raz. Przyspiesza to cały proces i zużywa mniej prądu lub gazu. Jednak ze względów zdrowotnych nie ma przeciwwskazań do kilkukrotnego zagotowania tej samej wody.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Weź skórkę z ogórka i wymieszaj ją z solą. Po 10 minutach będziesz przecierać oczy ze zdumienia
Włóż go do kuchenki mikrofalowej. Po kilku minutach usuniesz cały brud bez szorowania